道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

司螢居士修行陰陽宅

+3
嚴雪
淺水姣龍designprogram
kan0318
7 posters

4頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 4 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  kan0318 周三 8月 26, 2009 10:07 pm

腳兄,土主肉是對的,但太旺亦會出現問題,由其是脾胃方面,所以,土太旺,一就是用金洩,一就是用木剋,
今年己丑干支同氣,如果你是未土月令,己丑就會寒暖得宜,不過,土亦會剋水,小心飲食,不宜太咸太甜,因容易血壓出問題。

如果你遇金覺得精神,出年應該會開始轉好。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 4 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  UN_UN_腳 周四 8月 27, 2009 11:45 am

多謝kan兄提點. 之後仲有好多八字唔明地方要請教你 Very Happy

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周四 8月 27, 2009 12:05 pm

龍兄, 對唔住! 我諗我唔scan得本書上來. 我禮貌地send左email問老師可唔可以容許我將d內容scan左去俾幾個佢既小粉絲. 因為大家在香港買不到, 又訂不到.

以下是司螢老師email回覆:

=====================================================
桉祿 錢 寄給 我
顯示詳細資料 22:13 (12 小時前)

書有版權.可向台灣出版社買.網站之內容可下載.下一本:元神宮的真相.
祝 平安 司螢居士筆 2009.8.26.22:13
======================================================

我諗下仲有冇辦法先! Rolling Eyes

老師下一本書想出元神宮 Shocked

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 8月 27, 2009 12:53 pm

un-腳兄,別客氣,八字的問題,如果我能夠理解的話,我會盡量解答,
元神宮?真的期待中,
uN-腳兄,我想,司螢不會再出關於八字的書籍,因為他的三冊巨著,已經包含了八字應有的法則,
如果再想深究,就要從五行的基本著手。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周四 8月 27, 2009 3:42 pm

KAN兄 :
係la. 真係估唔到係"元神宮"wor. 你都講得啱, 司螢老師應該唔會再出有關八字既書. 佢已經去佢第二個層次. Shocked

龍兄:
終於諗到個方法, 就係我將本書贈送俾你la. 我諗本書響我身上既使命應該完結左. 如果將本書再傳俾第二個有緣人應該更加好. 不如你用短信send你個郵寄地址俾我, 我聽日去郵局掛號寄俾你, 你覺得點?? Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周四 8月 27, 2009 3:58 pm

kan0318 寫到:腳兄,土主肉是對的,但太旺亦會出現問題,由其是脾胃方面,所以,土太旺,一就是用金洩,一就是用木剋,
今年己丑干支同氣,如果你是未土月令,己丑就會寒暖得宜,不過,土亦會剋水,小心飲食,不宜太咸太甜,因容易血壓出問題。

如果你遇金覺得精神,出年應該會開始轉好。

唔知係咪印制食傷關係, 上個月係有烏烏下既感覺, 同時間就多左d奇異靈感.
申月明顯精神好d, 腦筋比較清醒.

申月辛丑日(24aug)發現痔瘡不藥而癒.

更加證明自己係凡人一個, 活於五行規律之中. 要沖出五行, 談何容易.. Mad

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 8月 27, 2009 10:59 pm

腳兄,水主智,又主聰明,但如果水被土混反主遲鈍,例如,己混壬等,
壬申月,是金生水,傷食主表達,腳兄,你果然多了在這裡發言,哈哈,好喔,反正增加不少話題。

至於痔瘡之類病毒,滴天髓也已經在疾病論中說,火鬱金生毒,這種毒,是濃瘡、含濃的一類,

人本身就已經被五行所束縛,風(呼吸,屬金,因為用肺來呼吸),火(溫度,人體有溫度),水(血液,身體上的液體),土(肌肉),木(手腳毛髮),所以,人類怎可以逃離五行的氣數?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  基利仔 周五 8月 28, 2009 1:20 am

小弟不建議大家學八宅,八宅根本係假風水(係一套錯哂logic 0既垃圾....東四宅, 西四宅.....偽學), 係以前用黎呃鬼佬時所創
大家要學風水, 我建議大家學玄空飛星 / 八字風水 / 玄空大卦
小弟現時用的是玄空飛星風水

基利仔

文章數 : 49
注冊日期 : 2009-04-26

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周五 8月 28, 2009 1:49 am

我對風水未有深入既研究, 所以不太清楚八宅是什麼.

而司螢老師"應該"係用三元地理六十四卦黎睇陰陽宅, 唔知同你講果d相唔相同

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周五 8月 28, 2009 1:55 am

要跳出五行束縛, 即唔受八字大運流年流月天干地支所影響, 簡單講即係要改運. 辦法唔係冇既, 以我所知就一個,

就係多做善事, 至為最有效. Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 8月 28, 2009 2:06 am

如果要改變命運,而多做善事,會否變成了一種交易?
我認為,做善事應該是發自內心,無所謂改變甚麼,只是無私奉獻。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周五 8月 28, 2009 2:21 am

kan0318 寫到:如果要改變命運,而多做善事,會否變成了一種交易?
我認為,做善事應該是發自內心,無所謂改變甚麼,只是無私奉獻。

係我寫得唔好. 應該多做發自內心而又無私心既善事 tongue

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 8月 28, 2009 11:26 pm

腳兄,唔係你寫得唔好,我只是想表達,有些做善事的人,他們的心態只是一種交易的心態,而不是發自內心。 Embarassed
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 12:48 am

小弟昨晚都買到了, 在馬健記買, 而我買果本係最後一本 Shocked

腳兄, 你的遭遇很奇妙, 請問而家你個頭既感覺仲係咪脹脹下咁?

嚴雪

文章數 : 125
注冊日期 : 2008-09-29

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 9月 01, 2009 2:44 am

嚴雪兄,很久不見,別來無恙吧?
印象中,你也是印星重之人,我想,你的情況會和腳兄差不多 Very Happy
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 4:46 am

Kan 兄, 你好, 好耐冇留言, 但我差不多日日都有黎睇架, 哈哈
咁岩見到腳 兄留言, 見到佢既遭遇好奇妙, 加上聽佢講修緊中脈, 咁岩我之前都修過, 想問問佢而家狀態點.

近排好多損傷, 好黑仔, 又整親腳, 而家行路都有問題 Sad
仲成日無啦啦比人鬧一餐, 例如屋企人, 街邊既路人, 商店入面既人....總之係人都過黎插返我兩下=.=

Kan 兄真好記性啊, 小弟的月提是午火正印啊, 但一直搞不清究竟係正印定係羊刃
因為有 d 書話, 戊土午月, 是為正印, 不當是羊刃
可能就係因為呢個印星, 我都會有機會接觸下 d 五術同埋修行既野
但我又好驚呢 d 野的, 好矛盾, 可能我印為忌吧, 呵呵
印重, 人懶, 對我黎講係真的, 午月後, 我日日都至少訓 12 小時, 終日懶洋洋的

Kan 兄你又點? 近排研究什麼?
一直想問 kan 兄你, 兄的八字技巧純熟, 斷事神準, 有冇試過或者諗過, 以四柱起卦斷事? (即八字卦)

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 5:22 am

講返本書既內容, 我都快"立" 左一次
本書初頭講既野, 真係同腳兄好有同感, 奇幻莫測, 甚至乎覺得作者真係有妄想症或吹牛
有呢種感覺, 並唔代表作者真係一個咁既人, 我亦同腳兄一樣諗法, 作者是一個好人, 善人, 只係講既野, 似曾相識...

其實, 我係比較關心腳兄既情況, 因為見到佢講, 佢情況有少少似我初頭既癥狀

嚴雪

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 9月 01, 2009 9:28 am

嚴兄,戊生午月應作印來看,正理上,都是火生土,但當然,戊土已經是燥土,還要加上午火,便會火炎土燥。
我近來也已經少了時間Update,一來是時間問題,二來是學業問題,事事困身,忙得不可開交 @

看你與腳兄的情況,如果沒有看過司螢居士,或者對仙佛沒有認識,真的會以為是神經病,
我就沒有這緣份了,或許是印星的問題,就算是流年到來,都只是短短兩年,亦是有緣無份,
我只可以靜觀你們的對話,哈哈 Very Happy

嚴兄,至於時空卦,我也有研究,亦認為是可行的,法無定法,算命本是用任何方法也可以推算的,
問題當然是要建基於五行與陰陽之上,有機會我也要一試先。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 3:14 pm

嚴雪 寫到:小弟昨晚都買到了, 在馬健記買, 而我買果本係最後一本 Shocked

腳兄, 你的遭遇很奇妙, 請問而家你個頭既感覺仲係咪脹脹下咁?

唔係卦.....馬x記條友又話有書會打俾我 Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad 要爆粗 , 最憎人無口 teeth

淺水姣龍designprogram 在 周二 9月 01, 2009 3:23 pm 作了第 1 次修改

文章數 : 440
注冊日期 : 2008-12-03

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 3:16 pm

UN_UN_腳 寫到:龍兄, 對唔住! 我諗我唔scan得本書上來. 我禮貌地send左email問老師可唔可以容許我將d內容scan左去俾幾個佢既小粉絲. 因為大家在香港買不到, 又訂不到.

=====================================================
桉祿 錢 寄給 我

書有版權.可向台灣出版社買.網站之內容可下載.下一本:元神宮的真相.
======================================================

唔駛對唔住, 不過我真係無諗過...你會send email 俾個作者, 咁都得.....咁大陸咁多e-book...算啦, 我都忙, 我巳好少上來

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 3:22 pm

嚴雪 寫到:講返本書既內容, 我都快"立" 左一次
本書初頭講既野, 真係同腳兄好有同感, 奇幻莫測, 甚至乎覺得作者真係有妄想症或吹牛
有呢種感覺, 並唔代表作者真係一個咁既人, 我亦同腳兄一樣諗法, 作者是一個好人, 善人, 只係講既野, 似曾相識...

其實, 我係比較關心腳兄既情況, 因為見到佢講, 佢情況有少少似我初頭既癥狀

其實作者我猜佢係講緊密宗/氣功/道術果d感應吧.....一般人少接觸都會有這類反應

你去d記同u記的宗教版的佛教版, 其實都有不少人有類似的經驗

咁嚴雪兄你初頭既癥狀有無頭痛同眉心輪狂跳呀, 或眼見金光或紫光

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 6:49 pm

嚴雪 寫到:小弟昨晚都買到了, 在馬健記買, 而我買果本係最後一本 Shocked

依家唔係. 但如果keep住做中脈呼吸加觀想法(即書中所講既逆時鐘光氣向上沖), 個頭就會keep住有鼓氣. 嚴兄, 你都可以試下! 我自己試過, 個書既描述係差不多. Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 7:00 pm

嚴雪 寫到:講返本書既內容, 我都快"立" 左一次

多謝關心. 我自己偏向認為係大運, 流年, 流月行印所致. 亦可能係命中印運既安排. 而"修行陰陽宅"只係引動我個奇異旅程既劇本. 書中修行部份就睇過好多次, 但64卦陰陽宅就真係唔多明白老師講緊乜 tongue

不過, 我都好高興聽到你話"有d同感", 第一次睇個陣真係俾佢嚇親 Razz

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 7:16 pm

kan0318 寫到:嚴兄,戊生午月應作印來看,正理上,都是火生土,但當然,戊土已經是燥土,還要加上午火,便會火炎土燥。
我近來也已經少了時間Update,一來是時間問題,二來是學業問題,事事困身,忙得不可開交 @

看你與腳兄的情況,如果沒有看過司螢居士,或者對仙佛沒有認識,真的會以為是神經病,
我就沒有這緣份了,或許是印星的問題,就算是流年到來,都只是短短兩年,亦是有緣無份,
我只可以靜觀你們的對話,哈哈 Very Happy

嚴兄,至於時空卦,我也有研究,亦認為是可行的,法無定法,算命本是用任何方法也可以推算的,
問題當然是要建基於五行與陰陽之上,有機會我也要一試先。

kan兄, 我反而認為你可能係我地當中同仙佛最有緣個位.
我記得書中有寫一段說話, 大概意思係 "對玄學有興趣既人, 係因為前世種下左善根所致" 所以你對呢方面特別有研究, 我諗你應該係好有淵源就真 Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 7:32 pm

淺水姣龍designprogram 寫到:
UN_UN_腳 寫到:龍兄, 對唔住! 我諗我唔scan得本書上來. 我禮貌地send左email問老師可唔可以容許我將d內容scan左去俾幾個佢既小粉絲. 因為大家在香港買不到, 又訂不到.

桉祿 錢 寄給 我

唔駛對唔住, 不過我真係無諗過...你會send email 俾個作者, 咁都得.....咁大陸咁多e-book...算啦, 我都忙, 我巳好少上來

其實我都係諗一試無妨. 如果佢話得既我當然心安理得.

龍兄, 你係咪想要本書, 我可以送俾你. Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

4頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章