道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

司螢居士修行陰陽宅

+3
嚴雪
淺水姣龍designprogram
kan0318
7 posters

5頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 5 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 7:33 pm

嚴雪 寫到:講返本書既內容, 我都快"立" 左一次
本書初頭講既野, 真係同腳兄好有同感, 奇幻莫測, 甚至乎覺得作者真係有妄想症或吹牛
有呢種感覺, 並唔代表作者真係一個咁既人, 我亦同腳兄一樣諗法, 作者是一個好人, 善人, 只係講既野, 似曾相識...

其實, 我係比較關心腳兄既情況, 因為見到佢講, 佢情況有少少似我初頭既癥狀

嚴兄, 修中脈方面, 你有冇特別感覺? Question

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 5 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 7:45 pm

淺水姣龍designprogram 寫到:
本書初頭講既野, 真係同腳兄好有同感, 奇幻莫測, 甚至乎覺得作者真係有妄想症或吹牛
有呢種感覺, 並唔代表作者真係一個咁既人, 我亦同腳兄一樣諗法, 作者是一個好人, 善人, 只係講既野, 似曾相識...

其實, 我係比較關心腳兄既情況, 因為見到佢講, 佢情況有少少似我初頭既癥狀

其實作者我猜佢係講緊密宗/氣功/道術果d感應吧.....一般人少接觸都會有這類反應

你去d記同u記的宗教版的佛教版, 其實都有不少人有類似的經驗

咁嚴雪兄你初頭既癥狀有無頭痛同眉心輪狂跳呀, 或眼見金光或紫光

龍兄, 眉心輪狂跳即係點?

我由第一日試中脈呼吸法, 右眼眼尾部份就會間唔中跳. 又唔係"眼尾調", 一日跳15-20次. 佢跳個陣我去照鏡, 又外表上完全冇跳既跡象. 至於左眼同一位置, 有時都會跳. 大概左右眼跳動比例係 2:8 咁上下.

好似我今朝用中脈呼吸法幾次, 到依家都跳左 15-20次..... 都唔知仲乜 Mad

如果停2-3日唔試, 隻眼又唔會跳個播.... bounce

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 9月 01, 2009 8:13 pm

順便問下大家, 司螢老師下一本書: 元神宮的真相.... 出左你地會唔會睇?

好大機會係靈界野 Shocked

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 9:40 pm

Kan 兄,
有學業最好不過, 學習真係一種福氣來.祝你成功
我記得你原局冇印, 會唔會記野考試會好厭惡呢? 嘿嘿

Kan 兄, 八字卦方面, 如果有時間同有機會, 可以試下, 因為坊間用八字卦的人, 我估佢本身八字功力麻麻地, 如何由 Kan 兄來, 應用更加準驗
八字好似用係好多地方, 我見過既唔只有起卦, 仲有擇吉

嚴雪

文章數 : 125
注冊日期 : 2008-09-29

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 9:42 pm

龍兄,

以前我都同佢訂過書, ok 喎, 一有書就打比我, 或者你打去查一下

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 10:05 pm

龍兄, 腳兄,

其實我雖然有機會接觸呢類野, 而已細細個已經接觸, 但我從來都對佢有一種恐懼的
因為, 我一直都唔知, 乜野係真, 乜野係假...

我舊年練習一套氣功, 有修過中脈, 每次練到果 part, 都望到有金光係頭, 而且個頭都會漲痛
練左唔夠兩個月, 因頭痛至休克入左急症室 Sad
雖然我唔知同練功有冇關, 但頭漲痛就比較肯定同練功有關

自果次後, 我冇再練任何功法了, 而暫時頭都未有再發作
講真, 好慘的, 醫左幾個月, 醫院同出面D 醫生都醫唔到
最後由一私家腦科醫生同一位中醫醫返好, 佢地既結論係, 腦神經痛

練功時, 出既狀況, 我都有請教過中醫同氣功師, 佢地既答案大致都差不多, 就係, 練功氣係有風險的, 而且, 初學一定要有師父睇住.
而佢地話, 頭脹, 係因為有氣沖上頭, 算係正常現象, 但佢地都話, 練完後散氣就唔會有問題
根據唔同既功法唔同, 有D 功法係一定要練完後散氣的, 有D 就唔駛, 當然, 派派唔同, 究竟要唔要散氣, 就要問返師父
我自己就學過一套唔駛散氣既功法, 就係我練練下入醫院果套!!

我文筆唔好, 會越講越亂的, 我試下歸納一下我練功時既情況 :
1, 頭脹
2, 頭痛或頭暈
3, 見到金光或刺眼既光
4, 成身不斷咁震或者搖動
5, 有時感覺, 吸到涼快既氣, 有時, 會吸到熱既氣
6, 視力比正常強, 望D 野好清楚
7, 聽覺比平時強, 可以聽到好遠既野, 而且好清楚

大致上係咁多, 我就以上既問題都問過氣功師父同埋中醫, 佢地答案唔一樣, 有話係好現象, 有話係差既現象
所以, 到而家我都攪唔清楚係好定唔好, 其實好似術數咁, 門派唔同, 睇既野又唔同, 因此, 冇絕對既答案...

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周二 9月 01, 2009 10:21 pm

關於靜功同埋觀想, 或禪坐等等

有氣功師同埋中醫講, 香港好難搵到適合地方去練呢D功法, 除非你已經練到好高既增界, 如何唔係, 千祈唔好一個人係香港練
因為, 香港太嘈, 當你定神後, 如果有突然既聲響, 就會失神, 走火入魔, 呢個係佢地既經驗
其中一位, 試過在家修練, 突然有消防車經過佢樓下, 佢即時失神 (呢位氣功師已經練了數十年功,係老手來了)

因為我快"立" 左司螢本書, 見到佢都係近似靜功, 同埋要觀想的, 而且, 有提過由仙佛護衛
可能, 司螢居士呢套功法, 比較有宗教既色彩, 所以, 護衛既唔係由氣功師來做, 係由仙佛來幫忙

仲有, 我之前都練過一套功法, 要開頂門的, 作為引入氣之用
但師父教我地時, 講明話, 如何開左後, 會好易冷親, 傷風感冒的

都係果句, 講法太多, 我都唔知正理係乜, 我只係講出我見過同埋請教過別人既經驗寫比大定睇下
總之, 萬事小心, 一唔對路就停止, 而且最好搵師父學

龍兄, 你都有練氣功, 可唔可以講下你既經驗同睇法?

P.S. 腳兄, 當我睇晒本書後, 會就書中所教既修練方法, 咨詢一下中醫師, 如果冇問題的, 我會跟住練習, 到時再同兄分享

嚴雪

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:17 pm

嚴雪 寫到:龍兄,

以前我都同佢訂過書, ok 喎, 一有書就打比我, 或者你打去查一下

我問過基督神師兄, 佢話佢d伙記呢排不停走人, 所以可能接唔上上手留下的資料喎

文章數 : 440
注冊日期 : 2008-12-03

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:21 pm

UN_UN_腳 寫到:
UN_UN_腳 寫到:龍兄, 對唔住! 我諗我唔scan得本書上來. 我禮貌地send左email問老師可唔可以容許我將d內容scan左去俾幾個佢既小粉絲. 因為大家在香港買不到, 又訂不到.

以下是司螢老師email回覆:

=====================================================
桉祿 錢 寄給 我
顯示詳細資料 22:13 (12 小時前)

書有版權.可向台灣出版社買.網站之內容可下載.下一本:元神宮的真相.
祝 平安 司螢居士筆 2009.8.26.22:13
======================================================

我諗下仲有冇辦法先! Rolling Eyes

老師下一本書想出元神宮 Shocked

唔駛對唔住, 不過我真係無諗過...你會send email 俾個作者, 咁都得.....咁大陸咁多e-book...算啦, 我都忙, 我巳好少上來

其實我都係諗一試無妨. 如果佢話得既我當然心安理得.

龍兄, 你係咪想要本書, 我可以送俾你. Very Happy

不用客氣, 百零蚊的書我仲有錢買, 我自己搵馬x記就得

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:27 pm

UN_UN_腳 寫到:
嚴雪 寫到:小弟昨晚都買到了, 在馬健記買, 而我買果本係最後一本 Shocked

腳兄, 你的遭遇很奇妙, 請問而家你個頭既感覺仲係咪脹脹下咁?

依家唔係. 但如果keep住做中脈呼吸加觀想法(即書中所講既逆時鐘光氣向上沖), 個頭就會keep住有鼓氣. 嚴兄, 你都可以試下! 我自己試過, 個書既描述係差不多. Very Happy

各位師兄, 我個人有個建議, 你地如果沒有上司或師傅指導, 最好唔用自學"中脈呼吸加觀想法", 特別係觀想法, 你地知唔知出左問題有幾危險同麻煩?? 這些東西不是看一書就會自己攪掂咁easy, 中間會有好多麻煩野, 就像修密宗同道法, 要有相當基礎同有人指導去練先好

如果覺得我口太多, 我就以後不說了, 祝你地好運

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:30 pm

UN_UN_腳 寫到:

其實作者我猜佢係講緊密宗/氣功/道術果d感應吧.....一般人少接觸都會有這類反應

你去d記同u記的宗教版的佛教版, 其實都有不少人有類似的經驗

咁嚴雪兄你初頭既癥狀有無頭痛同眉心輪狂跳呀, 或眼見金光或紫光

龍兄, 眉心輪狂跳即係點?

我由第一日試中脈呼吸法, 右眼眼尾部份就會間唔中跳. 又唔係"眼尾調", 一日跳15-20次. 佢跳個陣我去照鏡, 又外表上完全冇跳既跡象. 至於左眼同一位置, 有時都會跳. 大概左右眼跳動比例係 2:8 咁上下.

好似我今朝用中脈呼吸法幾次, 到依家都跳左 15-20次..... 都唔知仲乜 Mad

如果停2-3日唔試, 隻眼又唔會跳個播.... bounce

眉心輪跳同眼跳係2回事, 而且練中脈要練"根基", 你集中練頭部輪位, 會能量全部上升, 變成上重下輕

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:43 pm

嚴雪 寫到:龍兄, 腳兄,

其實我雖然有機會接觸呢類野, 而已細細個已經接觸, 但我從來都對佢有一種恐懼的
因為, 我一直都唔知, 乜野係真, 乜野係假...

我舊年練習一套氣功, 有修過中脈, 每次練到果 part, 都望到有金光係頭, 而且個頭都會漲痛
練左唔夠兩個月, 因頭痛至休克入左急症室 Sad
雖然我唔知同練功有冇關, 但頭漲痛就比較肯定同練功有關

自果次後, 我冇再練任何功法了, 而暫時頭都未有再發作
講真, 好慘的, 醫左幾個月, 醫院同出面D 醫生都醫唔到
最後由一私家腦科醫生同一位中醫醫返好, 佢地既結論係, 腦神經痛

練功時, 出既狀況, 我都有請教過中醫同氣功師, 佢地既答案大致都差不多, 就係, 練功氣係有風險的, 而且, 初學一定要有師父睇住.
而佢地話, 頭脹, 係因為有氣沖上頭, 算係正常現象, 但佢地都話, 練完後散氣就唔會有問題
根據唔同既功法唔同, 有D 功法係一定要練完後散氣的, 有D 就唔駛, 當然, 派派唔同, 究竟要唔要散氣, 就要問返師父
我自己就學過一套唔駛散氣既功法, 就係我練練下入醫院果套!!

我文筆唔好, 會越講越亂的, 我試下歸納一下我練功時既情況 :
1, 頭脹
2, 頭痛或頭暈
3, 見到金光或刺眼既光
4, 成身不斷咁震或者搖動
5, 有時感覺, 吸到涼快既氣, 有時, 會吸到熱既氣
6, 視力比正常強, 望D 野好清楚
7, 聽覺比平時強, 可以聽到好遠既野, 而且好清楚

大致上係咁多, 我就以上既問題都問過氣功師父同埋中醫, 佢地答案唔一樣, 有話係好現象, 有話係差既現象
所以, 到而家我都攪唔清楚係好定唔好, 其實好似術數咁, 門派唔同, 睇既野又唔同, 因此, 冇絕對既答案...

好明顯, 嚴雪兄係練功時通了眉心輪的部份位置, 加強了眼同耳的能力, 但看你的症狀, 就係能量谷上頭度, 落唔返來, 仲見到金光(金光比見紫光能量更強; 一般練金光係用宗教的觀音來做觀想引導, 因為這種能量巳比七個輪的輪光更高). 簡單一句, 你玩過了第一層七輪了...你的例子似我一個澳門朋友, 先自學, 都係用金光, 但佢一唔對路就觀想為"紫光", 但果時都慢左, 結果成差不多3日眼光光, 全身能量谷到訓唔著, 病左一個星期...但幸好之後沒事

嚴雪兄你其實果時練時, 只要有平衡上下手法, 就可以解決呢個問題, 我之前都有教澳門朋友, 結果巳好好, 佢仲依家練親都用我呢個方法, 加上佢不停修的功力, 佢上2周巳能做thought-form, 一睇一張相片, 那個人就可以立即打電話俾佢..

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周二 9月 01, 2009 11:57 pm

嚴雪 寫到:關於靜功同埋觀想, 或禪坐等等

有氣功師同埋中醫講, 香港好難搵到適合地方去練呢D功法, 除非你已經練到好高既增界, 如何唔係, 千祈唔好一個人係香港練
因為, 香港太嘈, 當你定神後, 如果有突然既聲響, 就會失神, 走火入魔, 呢個係佢地既經驗
其中一位, 試過在家修練, 突然有消防車經過佢樓下, 佢即時失神 (呢位氣功師已經練了數十年功,係老手來了)

因為我快"立" 左司螢本書, 見到佢都係近似靜功, 同埋要觀想的, 而且, 有提過由仙佛護衛
可能, 司螢居士呢套功法, 比較有宗教既色彩, 所以, 護衛既唔係由氣功師來做, 係由仙佛來幫忙

仲有, 我之前都練過一套功法, 要開頂門的, 作為引入氣之用
但師父教我地時, 講明話, 如何開左後, 會好易冷親, 傷風感冒的

都係果句, 講法太多, 我都唔知正理係乜, 我只係講出我見過同埋請教過別人既經驗寫比大定睇下
總之, 萬事小心, 一唔對路就停止, 而且最好搵師父學

龍兄, 你都有練氣功, 可唔可以講下你既經驗同睇法?

P.S. 腳兄, 當我睇晒本書後, 會就書中所教既修練方法, 咨詢一下中醫師, 如果冇問題的, 我會跟住練習, 到時再同兄分享

其實佢地講的守護神, 係觀想出來, 外國一樣有"守護天使", 同一道理, 但你係度召喚佢地出來時, 就要小心點, 因為你唔知道你召喚的, 係真正的"天使"定"evil"。

龍兄, 你都有練氣功, 可唔可以講下你既經驗同睇法?<===我諗我頂輪應開左, 呢排成日頭痛到死, 原因係一去負能量的地方就痛, 一到正能量的地方就舒服。

嚴雪兄, 我個人不建議你問完中醫師就去練呢套功法, 因為佢地沒法可以解決由觀想引發出來的問題, 佢地只可以解決氣脈問題; 你想一想如果你真係鬼下身, 你那個中醫師怎幫到你呢?

同意你那句, 沒有師傅或上司帶, 最好別練觀想; 司螢係有上司帶, 佢密宗修為強 ; 我現在只同朋友練坐最簡單的"禪呼吸"就算...

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 9月 02, 2009 1:24 am

睇完咁多位師兄的論點,小弟真的覺得大家很利害,可以去到另一個層次,或許是小弟不材,
不敢接受這方面的學習,胡師的學生也曾說過,胡一鳴也修通中脈,才可以把命理再提高一個層次,
小弟對此有些保留,又或者可以這樣說,術數,有術數的學習方法,中脈,有中脈的學習方法,大家都是各走不同的路線,
不會因為學懂中脈而能夠把命理層次提高,不過,又或可以說,修通中脈而令人頭腦清醒,也未嘗不可。

至於我學習命理的投入,也許,一生人之中,能夠找到一種興趣,而這興趣,
又可以提高個人思考,訓練腦筋邏輯,又所費無幾,又何樂而不為?
腳兄說,小弟會否是仙界托世?哈哈,小弟不敢承認,也不敢否認,
因為,我都不知自己是何方神聖,只知有七情六慾,手停口停,為口奔馳的閒人,哈哈 Twisted Evil

再說回八字卦,有些人用月、日、時、刻來做四柱,有些是用上年、月、日、時,但至於用那一個方法,
小弟會傾向年、月、日、時,不過,這樣會有一個問題,假如,兩位女性,在同一時間問姻緣,難道兩者答案會一樣?
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  嚴雪 周三 9月 02, 2009 1:52 am

嚴雪 寫到:龍兄,

我問過基督神師兄, 佢話佢d伙記呢排不停走人, 所以可能接唔上上手留下的資料喎

龍兄, 唔怪得 d 員工全部變晒後生仔, 我之前都未見過的

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周三 9月 02, 2009 2:06 am

龍兄,

坦白講, 我學氣功主要原因為健康及精神
除了八段錦外, 我的功法都係跟不同既師父練的, 以前有睇過書, 但唔敢練, 或只練呼吸
同埋, 我學既都係動功, 冇學靜功的, 因為我性急及冇耐性, 師父同我講, 我呢 d 人練靜功好難, 加上之前所講, 香港環境問題, 所以我冇再諗了

門派唔同, 方法唔同, d 名詞都有少少唔同
究竟修通了什麼, 其實我自己唔知, 亦冇認識的
召喚出來既護衛, 聽起黎好得人驚...因為我認同龍兄你既講去, 就係唔知召到 d 乜野!
就好似卜卦咁, 我自己都唔敢卜, 因為好似玩碟仙, 自己做左 media...驚驚

同埋, 聽龍兄你講, 暫且唔諗住了, 因當初買呢本書, 係為左睇呢樣野的
多謝龍兄你既意見及指導 Very Happy

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周三 9月 02, 2009 2:12 am

Kan 兄,

修通中脈會唔會令學命理推向一個更高既層次小弟唔知
但修練有助睇風水, 小弟就認同, 都親身感受過

兩個女人同一時間黎問同一件事, 呢個問題好絕, 哈哈
係第二 d 占術已經有方法解決呢種事了, 各師各法.
但八字卦, 真係唔知點變通呢?

嚴雪

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 9月 02, 2009 2:31 am

我認為,就等如雙胞胎事件一樣,哈哈,同一時辰,怎玩呢?

應該可以玩到的,剛剛領悟,先起八字先,

時日月年
丁庚壬己
丑戌申丑

假如兩位女命問事,第一位,同佢講足兩粒鐘,咁下一位,咪會跳下一個時辰囉?
第一位,丁丑時,第二位咪已經是戊寅時吧!哈哈,是否很盞鬼?
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 9月 02, 2009 2:36 am

聽完你地講我諗我唔會再修中脈lu, 似乎風險都好大. 都係乖乖地學返d八字基本功. Very Happy

平凡可能就是福! Very Happy

坦白講, 上個月遇到既野對我來講已經夠. 做個平凡人真係好重要, 我唔需要咁與眾不同.

不過, 我上個月練個時有試過個頭壓力好大, 所以要意氣在腳. 但進入申月後, 明顯d感覺差左好多. 冇左之前個種清晰既感覺, d氣會響身體走來走去 (速度唔好快). 意會在腳就會感覺到d氣慢慢流去腳. 意會在手又會感覺到去手. 從未試過 (或者係從未留意過)咁既感覺.

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 9月 02, 2009 2:45 am

龍兄, 真係唔駛客氣. 如果真係買唔到, 我本書隨時為你奉上 Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  嚴雪 周三 9月 02, 2009 3:13 am

kan0318 寫到:....是否很盞鬼?

Kan 兄, 我冇野講 Embarassed
哈哈

嚴雪

回頂端 向下

發表  嚴雪 周三 9月 02, 2009 3:20 am

腳兄,

或者我講 d 野好恐怖, 但腳兄唔駛擔心, 人人資質唔同, 福緣都唔同
既然有緣遇到呢樣野, 都係天安排, 或者兄有一日準備好了, 可找一位導師面授, 到時再請教佢近日既問題, 相信兄既付出係冇白費的

如果兄有氣持續係身體入面走動, 令到自己唔舒暢, 都可以搵一 d 識氣功既中醫或氣功師睇睇或請教佢地點可以控制一下

嚴雪

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 9月 02, 2009 11:34 pm

嚴雪 寫到:
kan0318 寫到:....是否很盞鬼?

Kan 兄, 我冇野講 Embarassed
哈哈

小弟食神得令,食神氣專而不雜,只要精於一技,便可籍此謀生,
所以,我八字是先入為主,玩八字,我是比較有點信心,但六爻、風水,反被它們考起,
我六爻之技法只是流於表面,相比一些卦技高超的人物,如同身歷其境,小弟真的甘拜下風,這亦是我想學的東西。
但無奈,總覺得有緣無份,哈哈。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  嚴雪 周四 9月 03, 2009 1:45 am

Kan 兄,

食神氣專不雜, 係咪指當令而且冇傷官混?

照咁講, Kan 兄應該比較擅於邏輯或數學上既野, 多過感應同感覺既野喎,係嗎 ?

嚴雪

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 9月 03, 2009 2:33 am

食神,是指六神,陽生陽,陰生陰,
而傷官,為陰生陽,陽生陰,為氣盛之造,又為外向,所以,傷官氣雜,

但我的確是喜愛邏輯的推演,重視理據,命理命理,說命運,也要說道理。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

5頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章