道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

司螢居士修行陰陽宅

+3
嚴雪
淺水姣龍designprogram
kan0318
7 posters

2頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 2 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  嚴雪 周二 2月 24, 2009 6:22 am

而內在規律, 小弟唔知係指邊方面..
但, 看過很多人卜卦, 斷卦, 甚至裝卦後, 跟本就好似冇規律咁
要深入研究, 資料太多, 不知誰是誰非, 人人有自己既經驗及手法
要問人, 亦常常不得要領

當有 d 野以為係理所當然既時候, 其實又未必係咁既, 例如..
用銅錢, 分別搖得, 少陽 > 少陽 > 少陽 > 少陽 > 少陽 > 少陽
六個陽爻, 沒有變卦, 理所當然就係 "乾為天" 啦? 其實, 可能唔係的...
所以, 人人手法唔同, 有人搖到六個陽, 其實可能係第二支卦來
有人先搖初爻, 有人先搖上爻, 排出後的卦又不同

其實, 記六爻課, 有時比起奇門及六壬課更加令人頭痛

嚴雪

文章數 : 125
注冊日期 : 2008-09-29

回頂端 向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 2 Empty 回復: 司螢居士修行陰陽宅

發表  小新丁 周二 2月 24, 2009 7:01 am

我在馬記訂左...

本來諗住訂埋 天機門修行陰陽宅同地理神通心傳

不過佢話絕左版...

上網有得下載 可惜就唔完整

唉...我明白kan兄買唔到絕版書既心情...

淘竇網應該都有得賣....
小新丁
小新丁

文章數 : 420
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周三 2月 25, 2009 3:29 pm

小新丁 寫到:我在馬記訂左...

本來諗住訂埋 天機門修行陰陽宅同地理神通心傳

不過佢話絕左版...

上網有得下載 可惜就唔完整

唉...我明白kan兄買唔到絕版書既心情...

淘竇網應該都有得賣....

老記個老闆話無貨, 要下周先有

文章數 : 440
注冊日期 : 2008-12-03

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周日 3月 08, 2009 1:14 am

都2個星期仲未有貨, 今日去馬健記都係白去....... Crying or Very sad

回頂端 向下

司螢居士修行陰陽宅 - 頁 2 Empty 著手風水

發表  kan0318 周日 3月 08, 2009 6:26 pm

本來我開始想著手研究風水,司螢的風水部份比較講得少,八宅明鏡詳太厚無心機再睇落去,陽宅三要未買到,
最近有位叫楊椗光的書,但太貴,未買。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  小新丁 周一 3月 09, 2009 7:08 pm

kan0318 寫到:本來我開始想著手研究風水,司螢的風水部份比較講得少,八宅明鏡詳太厚無心機再睇落去,陽宅三要未買到,
最近有位叫楊椗光的書,但太貴,未買。
KAN兄,
我有鐘義明的電子書,不知你是否方便閱讀,

除玄空地理叢譚1-6沒有之外,他所有出版的命理和風水書皆有

kan兄要的話,我可以腥俾你先,

還有...
法馨居士:秘傳三元陽宅大成
地理神通心傳

kan兄,你學哪一派的?
小新丁
小新丁

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 3月 09, 2009 11:22 pm

首先多謝小新丁心意,書方面暫且你保留著,小弟正學習八宅明鏡中,不過,那本書當中的理論似乎是比較重複,
及當中有些論點不合事宜,以及,沒有講解補救方法,除了移動大門方向、房門方向、移床位等,還有嗎?沒有講解。
還有,台灣的屋及香港的是有點不同,所以,我或會買香港的風水大師的書籍參考,
So大師的,我看過一兩本,他的五行化動土煞,好像怪怪的,買無可買,最後才考慮。
李居明的,主張九官飛星,好像不錯,不過,要買他的法器,即是每年換一次才保平安那種,他的書我已經有兩本。

香港還有一位在3月份過身的陳倍生大師,此位是香港的風水大師,不過,還未看過,我會再找來看看。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周六 3月 28, 2009 9:49 pm

你地買到本書未呀................ Crying or Very sad

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 3月 28, 2009 9:54 pm

答案是...未,今日到馬建記一行,沒有收獲。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周四 7月 09, 2009 7:15 pm

hi!大家好!

前兩日臨走時係台灣金石堂買左呢本書. 我已經睇(快立)左一半, 但係睇落總覺得......有d怪地...

本書內容及寫法同洩天機好唔同. 內容包括有一d有關"龍穴", "生基" (可能同陳振聰個d種生基差不多野), "轉運法" , "奇門天地人點斷吉時", 同司螢用天眼睇靈體等等... 後半可能仲有d特別topics

可能我唔係好慣睇d神怪野, 我又唔覺得司螢係壞人, 但係本書既內容已經唔係玄學既書咁簡單.

睇左一半之後決定停一停, 等自己心理上調節一下先.

另外想問, 如果想唔要司螢d書, 係唔係都要拎去金爐到燒? 唔可以隨便拋棄?
Question

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 7月 10, 2009 12:24 am

腳兄,看你描述,司螢的境界可能已經不同,因為,他的意向,是嘗試改變命運,
當然,成功與否,是未知知數,如果你不想要這本書,你可以把它放在回收筒內,或嘗試擺上Yahoo放售。
由於這書不是甚麼宗教之類,也不涉及上甚麼,所以,不用掛心。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周五 7月 10, 2009 2:00 am

佢網址上有講有D書不可隨便拋棄, 要放在金爐燒.

另外, 呢本書D內容好唔同, 可能係佢講果類型. 因為內容一大部份係D靈界仙佛既野. 如果冇心理準備, 可能會俾佢寫D野嚇親. 再唔係就會以為佢係有精神病 OR 惘想症.

佢亦提到佢D書既內容有D係來自仙佛既暗示 OR 仙佛俾既資料 (大概係咁既意思)而寫成, 所以佢所寫既野有部份係 "洩天機"

而書中亦有教人點睇八字洩天機. 佢好著重逼進法呢個 topic.

所以大家如果想睇呢本書, 最好有心理準備. 我覺絕對同八字洩天機 OR 一般風水書好唔同.

不過, 我都希望你地可以睇一睇呢本書. 可能對其他人會有啟發. 同時可以交流一下.

可能我未有心理準備, 同時佢又寫得太過直接同清楚, 反而令我一下子有d不安 tongue

(本人並沒有宗教信仰, 不過屋企人都係信基督教)

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 7月 10, 2009 9:06 am

逼進法是他的成名作,不過,請問佢點睇自己所寫八字洩天機的內容呢?
腳兄,會否你少看這一類型的書?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周五 7月 10, 2009 1:00 pm

我真係少睇呢d書. 有d似睇鬼片 Shocked

司螢書中舉左好多佢過去d所見所聞. 而書中內容所見佢應該係見到d普通人見唔到既靈體 & 仙佛. 佢著重叫人修行, 行善. 用玄學知識幫人.
內容有幾多部份提及靈界仙佛, 我覺得可以響書中 77 頁了解司螢既心情. "由此可見, 五術仍有極限, 道法, 佛法之玄學神通, 方是更上一層樓, 術法兼備, 缺一不可!" (講佢之前用天眼幫人睇陽宅既例子)

至於八字洩天機方面, (1) 佢話先睇 中-->下-->上. (2) 要背熟六十甲子. (3)逼進法. 而印象中睇左一半, 都有2次叫人睇番逼進法. 似乎逼進法係好重要!

由於我唔係好認識司螢, 我都想問佢八字洩天機既逼進法係點黎既呢? 自創? 佢師傅承傳? 因為呢本書有部份俾我既感覺係有d仙佛直接or間接話佢知, 而再流傳於世 (個人感覺!).

kan兄, 你覺得我須唔須要將我尋晚同今日既內容delete左佢. 因為你個forum主要係五行八字研究. 亦可能因我個post會令其他初學者 or 八字愛好者對司螢有所誤解.

由於只係得我睇過, 可能係我自己大驚小怪. 如果我寫既內容影響到其他人我真係唔想. 請你或者其他人做個決定, 如果要delete內容, 請通知我 Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 7月 10, 2009 3:16 pm

那又不用Del,大家都懂得分是非黑白,是對是錯,甚麼應該做,甚麼不應該做。
不用上心。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周日 7月 12, 2009 11:46 am

UN_UN_腳 寫到:佢網址上有講有D書不可隨便拋棄, 要放在金爐燒.

另外, 呢本書D內容好唔同, 可能係佢講果類型. 因為內容一大部份係D靈界仙佛既野. 如果冇心理準備, 可能會俾佢寫D野嚇親. 再唔係就會以為佢係有精神病 OR 惘想症.

佢亦提到佢D書既內容有D係來自仙佛既暗示 OR 仙佛俾既資料 (大概係咁既意思)而寫成, 所以佢所寫既野有部份係 "洩天機"

而書中亦有教人點睇八字洩天機. 佢好著重逼進法呢個 topic.

所以大家如果想睇呢本書, 最好有心理準備. 我覺絕對同八字洩天機 OR 一般風水書好唔同.

不過, 我都希望你地可以睇一睇呢本書. 可能對其他人會有啟發. 同時可以交流一下.

可能我未有心理準備, 同時佢又寫得太過直接同清楚, 反而令我一下子有d不安 tongue

(本人並沒有宗教信仰, 不過屋企人都係信基督教)

腳腳兄, 你如果覺得這本書不適合你, 你可以轉贈給別人有緣人, 燒了太可惜啦吧.....佢果d唔係神怪野, 只係唔係一般玄學而巳, 佢參考了佛道的修練, 又學過風水及奇門, 簡單一句來說, 司螢居士是一位博學的高人, 用天眼是指眉心輪打通後的一種能力, 能看到人的氣場, 又有感能力等等....外國老外都有練呢d....

如果閣下想不要, 我建議閣下可以轉贈給小弟, 因為小弟較喜愛這些神怪東西.....你問kan兄就知道.....如果燒了, 真的太可惜

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 7月 12, 2009 2:38 pm

腳兄,龍兄的建議不錯,你不妨考慮一下,龍兄,你看完不要走火入魔哦。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周日 7月 12, 2009 5:00 pm

kan0318 寫到:腳兄,龍兄的建議不錯,你不妨考慮一下,龍兄,你看完不要走火入魔哦。

會走火但不會入魔 Razz Razz

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 7月 12, 2009 7:07 pm

司螢居士會另你走火? Twisted Evil
龍兄,你幾時改變了喜好? lol!
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 7月 14, 2009 11:54 am

唔好意思, 公司多野做, 所以咁遲回覆.

龍兄, 雖然我覺得d內容比較古怪, 不過我都想睇完本書先. 正如書中都提到希望緣人可以睇到. 既然係台灣偶然買到呢本書, 我都希望先嘗試理解當中內容 Surprised

不過我女朋友就唔係好鍾意呢本書, 佢驚我會睇到走火入魔, 所以提議我掉左佢. What a Face

咁la, 我應承龍兄你. 我點都唔會掉 or 燒左本書. 如果天意最後我留唔到本書, 到時請龍兄你俾個地址我, 我當禮物掛號寄俾你好嗎?

另外, 大家係咪買唔到呢本書?? 駛唔駛我scan住d放上網睇住先?? Question

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 7月 14, 2009 12:03 pm

另外想請問大家一個問題. 由於我本八字洩天機係新版. 我想請問:

1. 舊版係唔係都係上中下3本?
2. 舊版中冊前半都係講點樣改變命運, 打通氣脈, 修行等等.. ??
3. 大家學八字有冇背六十甲子? (我自己冇背過)

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 7月 15, 2009 12:26 am

腳兄,無緊要,如果方便的話,我想看看司螢在陰陽宅中有沒有提及八字洩天機部份。
再回答你問題:
1.舊版是上中下三冊,新版方面,我也看過內容,其實是一樣的,只是字體、紙質方面,新版較好。
2.中冊前大半部份是講擇日、打通氣脈的,基本上可以略過。
3.六十甲子我都無背,因為太煩,加上我較懶惰。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 7月 15, 2009 12:37 am

等我check一下先再答你. Smile

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  小新丁 周一 7月 20, 2009 10:02 pm

司螢老師既書,的確係好野黎!最好唔好掉啦,
無論係五行八字定修行,相信佢已經將自己所知既和盤托出。

講修行部分,我相信同肯定係真既,
(之前我抄寫經書,然後同D金,銀,大神衣,往生錢等等焚化,將功德迴向眾生,而我屋企既家神(地主爺)都收到,已知道家神就係我老豆D祖先)
(呢個方法係一位師傅教我,因為我準備拜入佢門下,但可惜,可能我各方面都未做好,同埋有D手尾,姐係孽障未搞定,所以佢就叫我咁做)
尤其司螢老師講既成佛原理,其中一個方法,印贈經書(仙佛寫既,例如:玉皇聖源覺經,或者關帝戒淫經,或者天堂遊記,地獄遊記等等,呢D經書大多由仙佛降僮寫.)
印贈經書功德最大,因為經書內容多數係勸化眾生,教眾生點樣修行,如果你印送俾人,可以話係代表仙佛渡人,勸化佢地,教佢地改邪歸正;
唔單止咁,幫自己積德,消孽之餘,可以蔭到子孫,幫祖先超昇等等,
當然渡得越多人功德越大,好處都越大,自己一定要向善,如果一邊印贈經書,一邊做壞事.姐係等於零。

信乃道源功德之母,今次真係信者得救 cheers
講咁大堆野,都希望各位得閒可以做下...助己助人,同埋唔好當我亂UP啦 cheers
小新丁
小新丁

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 7月 21, 2009 1:20 am

你講出理由,實會有其原因,我自己暫時未能領略,可能就是緣份未到吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

2頁(共6頁) 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章