道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

八字洩天機,重新出版

5 posters

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

向下

八字洩天機,重新出版 Empty 八字洩天機,重新出版

發表  kan0318 周四 3月 26, 2009 5:31 pm

kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

八字洩天機,重新出版 Empty 回復: 八字洩天機,重新出版

發表  UN_UN_腳 周二 4月 14, 2009 2:04 am

好耐冇上黎, D 新POST多到睇唔晒!

KAN 兄, 我今日終於買到八字泄天機. 不過要遲D得閒先可以詳細睇!!

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

八字洩天機,重新出版 Empty 回復: 八字洩天機,重新出版

發表  kan0318 周二 4月 14, 2009 9:10 am

Un_un腳,好久不見,你那套洩天機在那裡買的呢?
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周二 4月 14, 2009 6:57 pm

公司太忙, 真係冇辦法分身睇書同睇 forum.

上星期上海印書館打俾我話佢有貨, 佢可以留俾我先, 所以前日走去攞. 套書係新版. 快"立"過一次, 好似有好多野唔係好明, 我諗要遲d有時間先可以詳細睇. Very Happy

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 4月 15, 2009 1:10 am

腳兄,這套書除非你過目不忘,否則,看一次是不明白的,
好的書,通常是看一次,真的只是得過看字,
睇第二次,開始有點點頭緒,但亦然是墮入迷霧中,
第三次,開始明白當中內容,作者是想表達些甚麼,
第四次,開始用自己思維去理解,和作者的思考有否同步,
第五次之後,每看一次,就會有新體驗,同時間,亦要把所學的應用,証明作者是沒有吹水。

小新丁初看不久,已經在論命上有板有眼。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  安道人 周一 五月 18, 2009 11:41 pm

第五次之後,每看一次,就會有新體驗,同時間,亦要把所學的應用,証明作者是沒有吹水。

[/u]
支持, Very Happy

安道人

文章數 : 41
注冊日期 : 2009-04-11

回頂端 向下

八字洩天機,重新出版 Empty 十分同意!

發表  xuanshtong 周一 10月 26, 2009 1:08 pm

Very Happy
kan0318 寫到:腳兄,這套書除非你過目不忘,否則,看一次是不明白的,

小新丁初看不久,已經在論命上有板有眼。
xuanshtong
xuanshtong

文章數 : 38
注冊日期 : 2009-09-27

回頂端 向下

發表  miniwood 周二 10月 19, 2010 9:56 am

宜家睇緊中冊啦,睇到我頭昏腦脹,唔明之餘又亂,但如kan兄所講,係循序漸進,我諗我要睇得明,怕且要一年半載都唔知得唔得.
miniwood
miniwood

文章數 : 35
注冊日期 : 2010-08-23

回頂端 向下

發表  xuanshtong 周二 10月 19, 2010 8:35 pm

miniwood 寫到:宜家睇緊中冊啦,睇到我頭昏腦脹,唔明之餘又亂,但如kan兄所講,係循序漸進,我諗我要睇得明,怕且要一年半載都唔知得唔得.
呢本書唔係咁易睇...如果想易明一點,看胡一鳴的"命理精論"啦...^^
xuanshtong
xuanshtong

回頂端 向下

發表  miniwood 周二 10月 19, 2010 10:22 pm

xuanshtong 寫到:呢本書唔係咁易睇...如果想易明一點,看胡一鳴的"命理精論"啦...^^

多謝堂主你既建議,胡一鳴既"命理精論"我只有第三冊,咁如果係睇係咪都要由第一冊睇起呢?

miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 10月 20, 2010 1:37 am

命理精論當然要看一、二冊,我發覺,第一冊是比較多竅門,第二冊開始隱悔。
不過,這套還是一套好書。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  miniwood 周三 10月 20, 2010 11:09 am

kan0318 寫到:命理精論當然要看一、二冊,我發覺,第一冊是比較多竅門,第二冊開始隱悔。
不過,這套還是一套好書。

岩岩check過,請問呢本 命理精論1 寫明(三版一冊)係咩意思呀?會唔會係1-3冊都有齊係呢本度呢?
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010325138

還是我都係要買埋 命理精論2 呢?
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010326302

Kan兄,咁睇書既順序係咪咁呀?
1. 胡一鳴命理精論1 > 2 > 3
2. 八字洩天機 2 > 1 > 3
3. 八字大突破

我係睇八字洩天機既流年逼進法睇到眼花花,宜家不斷咁反覆睇,每次都係睇同幾頁,似明似唔明咁. Laughing
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 10月 20, 2010 8:53 pm

胡一鳴命理精論,三刷一版,即是第印了第三次了。
小木,看書的次序是這樣。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  xuanshtong 周三 10月 20, 2010 9:12 pm

miniwood 寫到:
xuanshtong 寫到:呢本書唔係咁易睇...如果想易明一點,看胡一鳴的"命理精論"啦...^^

多謝堂主你既建議,胡一鳴既"命理精論"我只有第三冊,咁如果係睇係咪都要由第一冊睇起呢?

是呀!由第一本開始看啦...睇熟呢套書,你的八字功夫一定有進步...我自己就是看這套書得益的...^^
xuanshtong
xuanshtong

回頂端 向下

發表  miniwood 周三 10月 20, 2010 11:59 pm

xuanshtong 寫到:

是呀!由第一本開始看啦...睇熟呢套書,你的八字功夫一定有進步...我自己就是看這套書得益的...^^

唔該晒~ Very Happy
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  miniwood 周六 10月 23, 2010 5:43 pm

kan0318 寫到:胡一鳴命理精論,三刷一版,即是第印了第三次了。

Kan兄,唔好意思,睇漏眼你呢個reply添。原來三版一冊係咁意思,我會跟呢個次序睇啦。

今日買咗命理精論1 & 2,開始睇啦。
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  xuanshtong 周六 10月 23, 2010 5:46 pm

kan0318 寫到:胡一鳴命理精論,三刷一版,即是第印了第三次了。

Kan兄,唔好意思,睇漏眼你呢個reply添。原來三版一冊係咁意思,我會跟呢個次序睇啦。

這本書好有用,記得睇多幾次...
xuanshtong
xuanshtong

回頂端 向下

發表  miniwood 周日 10月 24, 2010 12:40 am

一定,因為都唔明...... :p
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  xuanshtong 周日 10月 24, 2010 12:44 am

一定,因為都唔明...... :p
對呀,有好多地方我都係估估下...不過,真的好有得著...一同努力啦...
xuanshtong
xuanshtong

回頂端 向下

發表  miniwood 周日 10月 31, 2010 9:19 pm

xuanshtong 寫到:對呀,有好多地方我都係估估下...不過,真的好有得著...一同努力啦...

嗯...一齊努力! flower
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 10月 31, 2010 10:15 pm

學八字要比較有恆心,不能半途而廢。 Wink
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  miniwood 周日 10月 31, 2010 10:25 pm

kan0318 寫到:學八字要比較有恆心,不能半途而廢。 Wink

對!之前就是半途而癈,希望今次可以堅持,因為實在太有趣了。^^

Kan兄,可以指教我應怎樣看這書呢?看著看著真的覺得胡先生太神了......
miniwood
miniwood

回頂端 向下

發表  xuanshtong 周日 10月 31, 2010 10:59 pm

kan0318 寫到:學八字要比較有恆心,不能半途而廢。 Wink

對!之前就是半途而癈,希望今次可以堅持,因為實在太有趣了。^^

Kan兄,可以指教我應怎樣看這書呢?看著看著真的覺得胡先生太神了......
如果可以有一個胡一鳴命理精論導讀班就好了...^^
xuanshtong
xuanshtong

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 10月 31, 2010 11:40 pm

小木,單單是吸收是不行的,你還要把你所學的應用出來,這就是學以致用,
等如六神當中,印生身,也要用傷食來洩,不能只收不放。
至於胡先生的,你可以學習他的意考方法,但實際,也要應用才行,
總之一句,一路學,一路算,這就是學以致用的不二法門。
有時間往D記討論區走走吧,那裡比較多命例可算的。

最後,學習命理,當看完現代書之後,就要看古籍,只有古籍才能讓你走到另一個境界。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  miniwood 周二 11月 02, 2010 11:03 am

xuanshtong 寫到:如果可以有一個胡一鳴命理精論導讀班就好了...^^

如果係都幾好玩~ Razz
miniwood
miniwood

回頂端 向下

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章