道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!!

4 posters

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

向下

請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!! Empty 請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!!

發表  UN_UN_腳 周二 2月 03, 2009 11:07 pm

請大家幫幫忙睇睇我個朋友既八字. 我有d替佢今年擔心.

由於我學藝未精, 又怕捉錯用神, 還須大家俾d意見及解決方法. pale

占者姓名:  出身地點:  今年虛歲:34歲  

陽歷:1976年5月7日6時15分  陰歷:丙辰年(沙中土)四月初九日卯時

正印   偏財   日元   偏印
坤造:丙辰   癸巳   己未   丁卯  (子醜空)
   乙偏官  庚傷官  丁偏印  乙偏官  
   癸偏財  丙正印  乙偏官       
   戊劫財  戊劫財  己比肩       

神煞:太極貴人 羊刃   太極貴人 將星   
   孤辰寡宿 驛馬   福星貴人 太極貴人 
   華蓋   祿神   華蓋   天醫   
        劫煞   金輿貴人      
        孤辰寡宿           

立夏:公歷1976年5月5日17時15分  芒種:公歷1976年6月5日21時31分

起運:命主於出生後0年6個月又5天0小時起運
交運:命主於公歷1976年11月12日6時交運

正財  食神  傷官  比肩  劫財  偏印  正印  偏官  
大運:壬辰  辛卯  庚寅  己醜  戊子  丁亥  丙戌  乙酉  
   00歲  10歲  20歲  30歲  40歲  50歲  60歲  70歲  
始於:1976  1986  1996  2006  2016  2026  2036  2046  
流年:丙辰  丙寅  丙子  丙戌  丙申  丙午  丙辰  丙寅  
   丁巳  丁卯  丁醜  丁亥  丁酉  丁未  丁巳  丁卯  
   戊午  戊辰  戊寅  戊子  戊戌  戊申  戊午  戊辰  
   己未  己巳  己卯  己醜  己亥  己酉  己未  己巳  
   庚申  庚午  庚辰  庚寅  庚子  庚戌  庚申  庚午  
   辛酉  辛未  辛巳  辛卯  辛醜  辛亥  辛酉  辛未  
   壬戌  壬申  壬午  壬辰  壬寅  壬子  壬戌  壬申  
   癸亥  癸酉  癸未  癸巳  癸卯  癸醜  癸亥  癸酉  
   甲子  甲戌  甲申  甲午  甲辰  甲寅  甲子  甲戌  
   乙醜  乙亥  乙酉  乙未  乙巳  乙卯  乙醜  乙亥  
止於:1985  1995  2005  2015  2025  2035  2045  2055 

日干己土生於巳月為帝旺之地, 年上丙火及時上丁火透干生扶己土, 而支中乙木又生扶丙火丁火. 儘管月干癸水制火, 但效力應該有限, 我的結論還是此八字非常身強.

此造喜水(克土), 金(泄土)運; 忌土(比劫), 火(生扶)運

0-29 歲行水,金喜運, 我所見佢這段時間確實生活無憂, 而她都認同.

30-59 歲行土,火忌運. 同她交談中得知她30歲開始覺得百事不順, 特別是那年 bb 出世後就覺得所有情況逆轉, 與29歲前有很大的分別.

而我有一個最大的擔心, 而又不敢對她講的, 就是今年己丑年的歲運並臨會唔會真的出現 "不死自己, 必死他人".

我覺現她的八字夫宮日元坐未, 未土又刑大運, 太歲丑土. 而大運,流年己丑又處墓地, 真係擔心今年農曆十二月丁丑月會出現"三丑沖一未入墓", 佢老公會有生命危險.

如果唔係就可能係佢後母有危險, 因為我知佢 daddy 結過兩次婚. 八字內都有顯示 (年干正印透干, 同時日坐未支藏偏印, 有兩個母親的跡象)

由於我朋友係一個少奶奶, 自己冇工作, 家庭有佢老公一力承擔, bb又只得兩歲. 老公係不可以有事, 否則都唔知佢同bb點算.

請大家俾d意見!!!

UN_UN_腳

文章數 : 190
注冊日期 : 2008-12-06

回頂端 向下

請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!! Empty 回復: 請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!!

發表  kan0318 周三 2月 04, 2009 12:05 am

時日月年(女命)
丁己癸丙
卯未巳辰

大運:壬辰(1976)1,辛卯(1986)11,庚寅(1996)21,己丑(2006)31,戊子(2016)41

流年:己丑(2009)33

己土日元,生在夏天,需要調候,火很旺,天干單透癸水,但這癸水沒有金去生,可看出兩件事,此命主沒有甚麼主見,容易話為,但容易胡思亂想,父運走到辛卯、庚運,運程反覆,自己也比較重依賴心,靠家人。

07,08年,命主的夫君開始走下坡,由其是08年,財政更加不滯,自己身體部份,婦科也有問題。

09年的5月己土開始入氣,己一出來,就會剋原局癸水財星,己土是自己,要留意支出方面,8-9月小心身體健康,夫妻要防口舌,自己的心臟部份要留意,長輩要留意媽媽身體。

11月會有一意外,但問題不大,至於是何意外,應該是皮外傷之類。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!! Empty 回復: 請大家幫幫手睇下我朋友個八字....urgent!!!

發表  UN_UN_腳 周三 2月 04, 2009 12:21 am

kan 兄,

thank you 你既意見. 照你所睇係咪應該唔會有 "大" 問題出現?? Question

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 2月 04, 2009 12:38 am

回覆你之前,可否講講我的批斷是否準確?

看丈夫,原局卯是夫星,大運、流年也暫時沒有金剋的情況,問題應該不大。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 2月 04, 2009 12:50 am

己土日元,生在夏天,需要調候,火很旺,天干單透癸水,但這癸水沒有金去生,可看出兩件事,此命主沒有甚麼主見,容易話為,但容易胡思亂想,父運走到辛卯、庚運,運程反覆,自己也比較重依賴心,靠家人。

佢係冇乜主見既人, 不過唔知算唔算胡思亂想.
佢好細個就冇同 daddy, mummy 住, 各自再結婚. 詳情不太清楚.
由於佢自己只係間中教人彈琴, 得好少收入. 結婚前靠屋企. 結婚後靠老公. 所以朋友眼中佢係少奶奶唔使做, 又有錢洗.

07,08年,命主的夫君開始走下坡,由其是08年,財政更加不滯,自己身體部份,婦科也有問題。

準. 08年眼住佢地走下坡. 財政係認識佢地兩個咁耐最差既一年. 身體方面就唔清楚

09年的5月己土開始入氣,己一出來,就會剋原局癸水財星,己土是自己,要留意支出方面,8-9月小心身體健康,夫妻要防口舌,自己的心臟部份要留意,長輩要留意媽媽身體。

下次見佢會提下佢. 不過你講"留意媽媽身體" 係 親母 OR 後母??

11月會有一意外,但問題不大,至於是何意外,應該是皮外傷之類。[/quote]

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 2月 04, 2009 12:56 am

kan0318 寫到:回覆你之前,可否講講我的批斷是否準確?

看丈夫,原局卯是夫星,大運、流年也暫時沒有金剋的情況,問題應該不大。

我一直以為睇佢老公係睇日支"未土"中藏既"偏官", 又係丈夫位置. 點解KAN 兄你睇"卯"先至係夫星呢? Question

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 2月 04, 2009 1:00 am

謝謝你,長輩方面,其實兩位母親也會應驗,但通常同住的一位長輩會比較準確。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 2月 04, 2009 9:47 am

UN_UN_腳 寫到:
kan0318 寫到:回覆你之前,可否講講我的批斷是否準確?

我一直以為睇佢老公係睇日支"未土"中藏既"偏官", 又係丈夫位置. 點解KAN 兄你睇"卯"先至係夫星呢? Question

如果你看未土為夫星,那麼卯木又當作是何者呢?

如果妳把未土當作夫星看,有一個條件,就是本身的卯木不在,你就可以把未土當作夫君來看,但如果你用未土來看,夫妻關係又不會太好哦,何解?

因為命主已經生在火旺季節,未土坐配偶官,不是更加燥嗎?夫星不顯,除了姻緣薄弱之外,也靠不到夫君。

另外還有一樣,戊子年的子水,在09年的午月會走完,子水是夫君的財星,財生官旺,即是說夫君的經濟還可以,但當子水財星走完,夫君的依靠便沒有了,夫君的事業會不陣。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 2月 04, 2009 8:55 pm

要d時間消化一下. 等我諗諗先 Very Happy

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 2月 04, 2009 11:06 pm

UN_UN_腳 寫到:要d時間消化一下. 等我諗諗先 Very Happy

不要把命理想得太複雜,你試試用純五行來看吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周四 2月 05, 2009 12:51 am

kan0318 寫到:
UN_UN_腳 寫到:要d時間消化一下. 等我諗諗先 Very Happy

不要把命理想得太複雜,你試試用純五行來看吧。

明白. 可能之前睇書將十神先入為主左, 所以當用純五行來睇果時反而有d唔自然, load 得好慢.

我會嘗試同你地接軌, 了解你地既模式.

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 2月 05, 2009 12:55 am

唔,我不知怎表達給你聽,十神要用,身強弱不是一切,因為會隨著大運、流年而變化。
但調候亦很重要,慢慢來吧,腳兄,應該你可以應付的。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周一 3月 02, 2009 5:40 pm

睇番朋友個 case, 果然最大問題係癸水. 又冇保護, 又冇根. 今年己丑年己巳月最為凶險.

當中再以
丁未 (2may2009)
己未 (14may2009)
最大危險. (唔知我有冇理解錯呢? Neutral )

咁係咪暗示佢daddy會有好大既生命危險? or 只係有d大意外, 不過唔死得人?

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 3月 02, 2009 5:51 pm

對,應該在戊子年已經會有玄機了,因為戊合癸水。
己丑年,己土從己巳月入氣,會直剋癸水,
但,有時不一定應驗在父親,如果父親還健在,癸水也可以是姑姐、伯爺之類
因為財星,可以是父親,父親的兄弟姐妹也是財星哦
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周一 3月 02, 2009 6:58 pm

kan0318 寫到:對,應該在戊子年已經會有玄機了,因為戊合癸水。
己丑年,己土從己巳月入氣,會直剋癸水,
但,有時不一定應驗在父親,如果父親還健在,癸水也可以是姑姐、伯爺之類
因為財星,可以是父親,父親的兄弟姐妹也是財星哦

kan 兄, 點解戊子年已經有玄機呢? 戊癸合不是令癸水更安全嗎? Question

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 3月 02, 2009 11:13 pm

戊癸合,其實正理是土剋水,但剋之不盡,有合之情。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  UN_UN_腳 周三 3月 04, 2009 5:02 pm

直至現時為止, 我都有一d斷症既疑難, 但係書又冇好直接解釋. 就以我個朋友為例:

我可以睇睇到癸水今年受剋. 但係我點分辨

1. 係偏財 (父親) 有事? 意外程度?
2. 癸又代表腎, 日主腎有事? 程度有幾嚴重?
3. 癸受剋, 日主有婦女病? 程度有幾嚴重?

但係見呀胡sir可以一句就斷到就令我覺得好疑惑. 係咪有d野我睇漏? 點解有咁大條gap?? scratch

UN_UN_腳

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 04, 2009 5:13 pm

UN_UN_腳 寫到:直至現時為止, 我都有一d斷症既疑難, 但係書又冇好直接解釋. 就以我個朋友為例:

我可以睇睇到癸水今年受剋. 但係我點分辨

1. 係偏財 (父親) 有事? 意外程度?
2. 癸又代表腎, 日主腎有事? 程度有幾嚴重?
3. 癸受剋, 日主有婦女病? 程度有幾嚴重?

但係見呀胡sir可以一句就斷到就令我覺得好疑惑. 係咪有d野我睇漏? 點解有咁大條gap?? scratch

胡生的,其實只是推算出一個大約,實際,還要命主回應才能清楚,命理中,顯示的象數實際就是太多,無可能鐵口就可判斷出單一事情,所以,算命要互動。

至於說嚴重性,這就有一個大概,如果是陽剋陽,陰剋陰,這就是剋之無情,嚴重性會較大。
如果是剋之不盡,只會是小意外,又或是虛驚。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  安道人 周四 4月 30, 2009 10:01 pm

我會嘗試同你地接軌, 了解你地既模式.
。我也这样认为。 Very Happy

安道人

文章數 : 41
注冊日期 : 2009-04-11

回頂端 向下

發表  基利仔 周五 五月 15, 2009 1:42 am

kan師兄, 請問為何會斷主命於8,9月心藏會有毛病呢?
是否因為壬申,癸酉月時, 壬癸水出干會直剋天干的丙丁火所致呢?
但是壬癸水一出,不是會被流年的己土所剋嗎?

小弟最近工作非常忙碌,完全沒有時間看書......慘!!!!

基利仔

文章數 : 49
注冊日期 : 2009-04-26

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 五月 15, 2009 1:56 am

時日月年(女命)
丁己癸丙
卯未巳辰

基利兄,我也要返夜校,哈哈,返學也要幫同學仔作簡短批命,利害嘛?

說回此命,壬申月,壬出來,合了丁火,同時也會剋丙火,申金也會被原局巳合,也會合卯木,火的源頭受傷很重。
癸酉月,己土雖剋癸水,但酉月的酉金,剋地支卯木,大運丑土便沖未土,未中的丁火被丑沖掉了。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  基利仔 周五 五月 15, 2009 11:41 pm

kan0318 寫到:時日月年(女命)
丁己癸丙
卯未巳辰

基利兄,我也要返夜校,哈哈,返學也要幫同學仔作簡短批命,利害嘛?

說回此命,壬申月,壬出來,合了丁火,同時也會剋丙火,申金也會被原局巳合,也會合卯木,火的源頭受傷很重。
癸酉月,己土雖剋癸水,但酉月的酉金,剋地支卯木,大運丑土便沖未土,未中的丁火被丑沖掉了。

原來kan兄還是學生, 真是後生可畏
說回這個八字, 癸酉月時卯酉沖後, 流年丑土便會沖未土, kan兄認為流年的丑土是甚麼時候開始運行呢? 還是當論及流年干支與命局的沖合時, 是不需理會引氣興否這問題呢?

基利仔

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 五月 15, 2009 11:50 pm

基利兄,小弟是70年代的人,年紀不少了,讀書是因為小弟學歷不足....
己丑年的丑土,理應是在丑年丑月進法的,由於大運有丑土,所以,當地支有所沖動時,大運亦會和原局有所沖剋。
當然,己丑年的丑再進氣時,情況會更明顯、嚴重。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  基利仔 周六 五月 16, 2009 12:17 am

oh.... 原來我看漏了大運的丑土....
kan兄真的勤力, 小弟學歷也不高, 但也不想讀夜校, 一來放工時間已經很晚很晚, 二來工作壓力已經很大, 寧可多留一點時間休息

基利仔

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 五月 16, 2009 12:21 am

明白,基利兄,只怪小弟少壯不努力,對書本無緣。
半工讀,真的甚為吃力,幸好小弟還有命理的興趣可寄托一下。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

1頁(共2頁) 1, 2  下一步

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章