道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

有乜本岩新手

5 posters

向下

有乜本岩新手 Empty 有乜本岩新手

發表  侯琴 周一 12月 28, 2009 11:01 pm

小弟好想學下八字個d
但邊幾本較為適合
唔該晒

侯琴

文章數 : 7
注冊日期 : 2009-12-27

回頂端 向下

有乜本岩新手 Empty 回復: 有乜本岩新手

發表  侯琴 周一 12月 28, 2009 11:04 pm

應該話有邊本書岩新手
唔該

侯琴

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 12月 28, 2009 11:05 pm

你可以先看八字十日通,作者是龍琳居士,武陵出版社。

如果這一本看完之後,而你又看得明白,又真的有興趣的話,再介紹其它給你吧。

不過,學八字的天干、地支,是一件很枯燥乏味的事情,要熬得過才好。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周三 12月 30, 2009 2:53 am

kan0318 寫到:你可以先看八字十日通,作者是龍琳居士,武陵出版社。

如果這一本看完之後,而你又看得明白,又真的有興趣的話,再介紹其它給你吧。

不過,學八字的天干、地支,是一件很枯燥乏味的事情,要熬得過才好。

Kan兄,我終於買左八字洩天機啦,呵呵呵......仲買左八字驗方(劉啟治)....... Laughing

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

發表  侯琴 周三 12月 30, 2009 1:05 pm

其實八字洩天機三冊我都有齊
我聽朋友講由第二本看起
但是我覺到合化個PART己經唔明了
可能因為本書編輯問題

侯琴

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 12月 30, 2009 9:17 pm

對,這書是要由第二冊學起的,但此書不太適合初學,
最好由基本的根基學起,由於我不知你的程度如何,所以,無從論起。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 12月 30, 2009 9:18 pm

sara 寫到:
kan0318 寫到:你可以先看八字十日通,作者是龍琳居士,武陵出版社。

Kan兄,我終於買左八字洩天機啦,呵呵呵......仲買左八字驗方(劉啟治)....... Laughing

那妳就要好好學了,八字驗方?內容講些甚麼的呢?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周四 12月 31, 2009 12:23 am

kan0318 寫到:
sara 寫到:

全部都係命例,但多數講人地咩病點死.....etc,但我真係睇到傻下傻下....

八字洩天機下d八字理論好掂,尤其係命局欠某一六神,行某一六神,某六神暗傷......真係好大幫助,我對算命完全改觀!!!!!!! cyclops

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 12月 31, 2009 12:41 am

sara 寫到:
kan0318 寫到:
sara 寫到:

全部都係命例,但多數講人地咩病點死.....etc,但我真係睇到傻下傻下....

八字洩天機下d八字理論好掂,尤其係命局欠某一六神,行某一六神,某六神暗傷......真係好大幫助,我對算命完全改觀!!!!!!! cyclops

唔係使乜成日向妳推介,我差不多是洩天機的代言人....
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周四 12月 31, 2009 11:24 am

kan0318 寫到:
sara 寫到:
kan0318 寫到:
sara 寫到:

唔係使乜成日向妳推介,我差不多是洩天機的代言人....

well~我要學識流月流日進退氣,方便我第時買六合彩.......wahkakakakakakakakakka~

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 1月 01, 2010 12:18 am

希望妳早日學得成。
聽聞流年流月流日逼進法,要學兩年才會有所成。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  miniwood 周三 9月 29, 2010 2:37 pm

多謝kan推介既八字十日通,當中既合化睇到我好開心~ Smile
miniwood
miniwood

文章數 : 35
注冊日期 : 2010-08-23

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 10月 02, 2010 2:49 am

miniwood 寫到:多謝kan推介既八字十日通,當中既合化睇到我好開心~ Smile

謝謝,這裡其實已經停止運作了一段時間,但我仍會上來看看。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  miniwood 周一 10月 04, 2010 12:41 pm

kan0318 寫到:
miniwood 寫到:多謝kan推介既八字十日通,當中既合化睇到我好開心~ Smile

原來係咁,唔怪得知d topic咁少reply啦,希望呢度唔好停止,因為對我黎講d度好似個寶藏. Wink
miniwood
miniwood

文章數 : 35
注冊日期 : 2010-08-23

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 10月 04, 2010 10:40 pm

miniwood 寫到:
kan0318 寫到:

原來係咁,唔怪得知d topic咁少reply啦,希望呢度唔好停止,因為對我黎講d度好似個寶藏. Wink

謝謝小木,希望這裡可以重新再熱鬧起來吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  Peter 周日 11月 14, 2010 9:23 pm

上過劉啟治師父的課,才會較易理解八字驗方。

否則,應多翻看前言中的要訣部份。

Peter

文章數 : 2
注冊日期 : 2010-11-14

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章