道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

身強身弱?

3 posters

向下

身強身弱? Empty 身強身弱?

發表  sara 周二 6月 30, 2009 11:26 pm

西元: 1981年12月 3日10時15分 0.0秒           性別:男性 

大運(西元)  
八字:  時    日    月    年   1990 →  2000 戊戌
     柱    柱    柱    柱   2000 →  2010 丁酉
     :    :    :    :   2010 →  2020 丙申
     七         偏    七   2020 →  2030 乙未
     殺         財    殺   2030 →  2041 甲午
     辛    乙    己    辛   2041 →  2051 癸巳
     巳    卯    亥    酉   2051 →  2061 壬辰
    庚戊丙    乙   甲壬    辛  2061 →  2071 辛卯
    正正傷    比   劫正    七  2071 →  2081 庚寅
    官財官    肩   財印    殺             
2071   2061   2051   2041   2030   2020   2010   2000   1990
 正   七   正   偏   劫   比   傷   食   正 
 官   殺   印   印   財   肩   官   神   財 
 庚   辛   壬   癸   甲   乙   丙   丁   戊 
 寅   卯   辰   巳   午   未   申   酉   戌 
戊丙甲   乙 癸乙戊 庚戊丙  己丁 乙丁己 戊壬庚   辛 丁辛戊
正傷劫   比 偏比正 正正傷  偏食 比食偏 正正正   七 食七正
財官財   肩 印肩財 官財官  財神 肩神財 財印官   殺 神殺財

kan兄,我不明白點解呢個係身強?因為地支順生既關係?請指教一下........Thx!!!

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

身強身弱? Empty 回復: 身強身弱?

發表  kan0318 周三 7月 01, 2009 12:29 am

乙生亥月,印生身,自坐卯木,不是身強?

再用妳的看法,亥卯半合木?氣不是聚在木嗎?

請問妳怎樣可以把盤擺上來?教教我,哈哈。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周三 7月 01, 2009 3:40 am

kan0318 寫到:乙生亥月,印生身,自坐卯木,不是身強?

我本身係咁睇,乙生亥月為得令,地支巳卯酉失地,天干失勢........所以"弱".......咁即係日支近貼日主又有亥生所以轉強,而月支又有年支生.........係咪咁??
但有一樣野唔明白,佢大運丁酉,丙戌年唔好,雖丙辛合,但丙與辛的地支都唔係水,合而不化.......我想請教你,你那一套六合怎樣才可化?我一直都以為要兩個天干既自坐地支都係化出來既5行才可化........

我係討論區copy人地個post個盤,然後貼上來.......haha~

sara

文章數 : 260

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 7月 01, 2009 3:57 am

kan0318 寫到:乙生亥月,印生身,自坐卯木,不是身強?

kan版,如果你要擺類似的八字盤上來,請入以下link:

http://destiny.xfiles.to/webtools/8words2.jsp

very good,我都係係友forum度 copy條link返來用的. Idea
aku8524
aku8524

文章數 : 778

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 7月 01, 2009 10:50 pm

sara姐姐,教妳一個簡單法門,看強弱,妳少理那些合、會,
先用五行單字去分辨,月令為首,月令是生扶,已經是身旺,
不得月令,就要看其餘,有生助,就是強,生扶越近日元,助力越大,
何謂最近日元?時干、支、日支、月干是也。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章