道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

用神、身強弱、喜忌的最佳示範

2 posters

向下

用神、身強弱、喜忌的最佳示範 Empty 用神、身強弱、喜忌的最佳示範

發表  kan0318 周四 12月 18, 2008 4:31 pm

時日月年 (女命)
壬甲辛己
申午未酉

庚己戊丁丙乙甲癸壬(8歲上運)(現在行38歲乙亥大運)
辰卯寅丑子亥戌酉申

這八字是在網上看到的,題目是忌官殺。

命主問用神是甚麼,是否忌官殺,大部份網友都說是,用印比,命主現在還是單身,正走在乙亥大運,身強了,為何沒有姻緣呢?

這題目其實想帶出,大家算命時,要建立一個正確的思維方式,如果不正確的建立,除了命理學不好之外,算命也會有矛盾。

就正如命主問,自己要用印比,甲戌、乙亥運是身強,身強可任財官,為何姻緣欠逢?

甲木日元,生在夏季,調候少不得,壬水高透,坐下又有申中的壬水依靠,所以壬水起了一個大作用,但因為在時柱,所以長輩助力不是太大。但總好過無。

命主由年到時一氣順生,長相不錯,也很少病痛。

到了身強弱,大家如何看呢?身弱?身強?

在我看,壬水在天干,地支行財官不忌,一樣可任財官,分別在那裡呢?

因為地支為近方,所以命主有機會是打家族生意的工,又或者是在本地區域,不會在遠方工作。

所以,壬水不受傷,她就是身強。

現行甲戌、乙亥大運,為何沒有姻緣呢?

甲木日元,庚辛金就是官殺,又代表丈夫,官要財生,原局已經有財官,但行正劫比大運,劫比剋財,官星就沒有動力,就算認識的,都只不過是平平之輩,命主傷官這麼旺,她會接受嗎?

日後又如何?何時才有姻緣機會呢?

丙火是命主的傷食,丙合辛,就是想要男友,48歲,丙子大運,不就是會丙合辛嗎?

但,丙子運,丙坐子水合辛未月柱,丙辛合化水,火也化水。

到時候都沒有要求。平平之輩,就平平之輩吧。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

用神、身強弱、喜忌的最佳示範 Empty 回復: 用神、身強弱、喜忌的最佳示範

發表  sara 周六 12月 20, 2008 5:59 pm

身弱有印又何需怕行官殺運......金生水生木通關.......

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

用神、身強弱、喜忌的最佳示範 Empty 回復: 用神、身強弱、喜忌的最佳示範

發表  kan0318 周六 12月 20, 2008 6:02 pm

今年戊子年,妳認為如何?
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周六 12月 20, 2008 6:15 pm

kan0318 寫到:今年戊子年,妳認為如何?

今年巳月午月識到男朋友嗎?

子午相沖......有無婦女病?

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 12月 20, 2008 10:28 pm

妳都係慢慢進修下先,很閒我介紹幾本書比妳睇睇。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 1:01 am

kan0318 寫到:妳都係慢慢進修下先,很閒我介紹幾本書比妳睇睇。

但我睇覺得佢今年係識到男朋友喎.......係咪散左呀....... Question Question Question

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 1:07 am

聽講有男仔追,不過唔係太喜愛。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 1:08 am

kan0318 寫到:聽講有男仔追,不過唔係太喜愛。

今年有無開刀?

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 1:11 am

我又無問喎,因為佢無采我,同其他網友係度九唔搭八,都唔關心下自己事。我咪無理佢囉。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 1:13 am

kan0318 寫到:我又無問喎,因為佢無采我,同其他網友係度九唔搭八,都唔關心下自己事。我咪無理佢囉。

哦........我用斗數睇.......不過佢既感情世界都係唔好..........

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 1:16 am

點唔好呢?我用八字就看出了,追他的男孩,大多是經濟能力低過她的。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 1:34 am

kan0318 寫到:點唔好呢?我用八字就看出了,追他的男孩,大多是經濟能力低過她的。

佢斗數命盤太陰太陽落陷o係辰戌兩地........辰戌兩地o係斗數中屬天涯海角.........凡太陽太陰o係o個兩個位都代表感情世界成日都比人hurt.......太陽代表老公......夜晚既太陽又點會好.......

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 1:45 am

但夜晚有月亮哦,都有光芒喎。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 1:55 am

kan0318 寫到:但夜晚有月亮哦,都有光芒喎。

太陽代表爸爸,老公,仔(咁亦都要睇父母宮,夫妻宮,子女宮.........)
太陰代表月亮,媽咪,老婆,女(咁亦都要睇宮位........)

但通常用太陽太陰去斷老公老婆或感情世界會快d........斗數有十二宮同十二地.......十二地即十二地支.......太陽太陰o係咩地(時辰)其實大致上都睇到姻緣........如太陽太陰落陷.......夫妻宮再靚都係徒然.......而且宮位亦有分原命盤同大限同流年宮位........原命盤=八字既原局.......大限盤=八字既大運........流年盤=八字既流年.......就好似八字原局無夫星........但靠大運流年一樣可以結婚......

佢太陰o係辰地........太陽係戌地........朝早既月亮........晚上既太陽.........又有何用..........

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 1:59 am

哦,妳都好熟哦,利害。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 21, 2008 2:17 am

kan0318 寫到:哦,妳都好熟哦,利害。

失敬失敬.........我斗數同八字一樣係咁屎.......你比我呃左啦.......哈哈哈........如果係掂就已經知自己將來係點.......駛乜post上來比人睇........ Rolling Eyes

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 21, 2008 10:37 pm

好在妳都有自知之明。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章