道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

此命屬專旺還是身強?

2 posters

向下

此命屬專旺還是身強? Empty 此命屬專旺還是身強?

發表  sara 周一 12月 01, 2008 10:59 pm

乙 壬 癸 戊
巳 申 亥 子

開頭睇我覺得佢係身強........但巳申合水.........而冬天戊土囚........所以我又諗緊佢係咪屬"專旺格"......請指教.......

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

此命屬專旺還是身強? Empty 回復: 此命屬專旺還是身強?

發表  kan0318 周一 12月 01, 2008 11:27 pm

有戊土擾局怎會是專旺呢?
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

此命屬專旺還是身強? Empty 回復: 此命屬專旺還是身強?

發表  sara 周二 12月 02, 2008 12:24 am

kan0318 寫到:有戊土擾局怎會是專旺呢?

我諗住冬天戊土囚.......而且個戊土比水圍住變左反剋無力嘛........所以咪問下.........^^""

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 12月 02, 2008 12:49 am

但戊土始終還在,沒有受傷哦。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周二 12月 02, 2008 1:03 am

kan0318 寫到:但戊土始終還在,沒有受傷哦。

點解無呢.......土能剋水.水多土流。<<<我仲諗住係咁添......... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 12月 02, 2008 1:14 am

妳都識講土流,土還在流動。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周二 12月 02, 2008 1:31 am

kan0318 寫到:妳都識講土流,土還在流動。

咁即屬身強?喜用神為木火........改名用木火仲可以去暖局.......對嗎?

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 12月 02, 2008 1:46 am

改名係妳強項,妳竟然問我?

但冬天係要用火調候,但原局已經有巳火,但被申合,地支可用土去解。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周二 12月 02, 2008 2:08 am

kan0318 寫到:改名係妳強項,妳竟然問我?

但冬天係要用火調候,但原局已經有巳火,但被申合,地支可用土去解。

個個改名都唔同架嘛........我都開始懷疑.........如弱木生於冬天.........喜用神為金水木........有人改名會用金水木......令佢弱木加強..........但亦也有人改名用火......話冬天凍要用火暖局........但其實都唔知邊個岩邊個錯........好似各施各法........但呢個應該無錯........因為喜用神同調侯都係用火........呵呵!

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周二 12月 02, 2008 10:15 pm

原局巳申合,巳火被合,唯有用土去解,用火去生土,一舉兩得。

如果再講究一點,因為地支用土解,所以改名時,一個名字的下面用土,例如:基

天干可用火,例如,榮。

以上只是舉例,改名是妳的強項。呵呵
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周三 12月 03, 2008 12:46 am

kan0318 寫到:原局巳申合,巳火被合,唯有用土去解,用火去生土,一舉兩得。

如果再講究一點,因為地支用土解,所以改名時,一個名字的下面用土,例如:基

天干可用火,例如,榮。

以上只是舉例,改名是妳的強項。呵呵

只要你有本姓名學書........你都可以幫人改名.........書裡面每一個字側邊都有埋屬咩五行.......只要配合五格既吉凶........三才數吉凶........八字就得架啦.........哈哈哈!!!

不過其實到而家都唔知姓名學有無根據........d人成日話一命二運三風水四積陰德五讀書.......都未到改名喔....... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 12月 03, 2008 1:21 am

改名書我也有兩本,但興趣不大。

但坊間有句,唔怕生壞命,最怕改壞名。

其實要將佢調轉,唔怕改壞名,最怕生壞命。呵呵。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章