道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明)

2 posters

向下

有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明) Empty 有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明)

發表  sara 周三 11月 26, 2008 3:02 pm

o係討論區睇到一個topic........有個關於專旺及假專及從格的問題.........而網友post左何鴻燊既命例........

新曆1921年11月25日夜子時......佢地話佢屬專旺......但行財地會發........ Question Question Question 而網友既分析如下........

雖然我唔肯定呢一個八字係真定假,因為現時有很多老一輩富商既八字都唔知係唔係真既,但假如係真既話,這個八字就合晒主題了,此八字金水成勢,好明顯係制木火,年少時的金地大運只是制盡天干之火,丙申丁酉虛去,制的財雖然不算大,但因為金地引線,命主肯定可以好順利咁搵錢,而之後既火地大運,命主更加富貴,如果依著某些書籍的講法,金水成勢的專旺格,交入火運早就瓜了,就算唔死都破大財,生意失敗又或者身體有問題,又點會好似宜家既何生咁又有心有力,有四個老婆,富貴非凡,有權有勢又有名,又去睇奧運,久唔久重跳吓舞,既有錢有名,身體都幾好.......

水的潤下格,金水與濕土勢極強,早年火透干的大運已經得已制盡,已經唔錯,交入火地運,此火可作調侯,加上金水與濕土成勢,全局既意向就肯定係制木火,而命主既意向亦一樣,加上此火又係調侯用神,一個用神幾種功效,已亥沖,午亥暗合,未入辰庫,火來就即係衰者沖旺旺神發,火地真正成就了潤下之勢,真係從旺是要遇火

早運金地,辰沖戌,沖出丁火,之後既丁酉換象,丁火被制盡,再到丙申,申子辰劫局加上辛金制盡丙火,早運雖然只是虛去,但制得盡而且順利無太大的副作用,為命主打好了良好既根基,唯一既問題係因為金地大運而令命主要撈偏的,身處於黑社會之中,而之後既火地運就更加唔駛講,如果係以一般書籍講從格需要順奇勢,火地運早就瓜了.........火地運正係命主最風光的時光,火地大運真正體現出命主潤下格的力量,行火地就是真正的從旺,而且已午未都同命主有關係,有理會,已午未都制盡,亦可調侯,沒有出現反局現象,加上命主的姓名何鴻燊,火旺至極,命主的區住地點,中國的南部,也是香港的南部澳門,搞的是賭場,娛樂場所,完全合乎命主及命局的意向,反而早運就要做小混混了,因為依然是處於金地大運,幸好天干有丙丁火給命主用得著,戌運也得用,令命主早運雖然不貴,但已經站露頭角,而現在就真係運過了,但命主都已經搵夠了

命格高而且運行得長,加上姓名,居住地點,做的工作,都能夠完全配合,唔發都難
假如同樣的八字,居住於西北方,姓名金水旺,做的工作不配合,如早運的金地大運,雖然同樣有丙丁火照暖,但因為好多出生後既背境都唔同,加上當中既金地大運之中既某些年份,一念天堂一念地獄,另一位同八字的人可能會於金地大運出現大破敗,而間接令到佢就算走入火地大運也沒有何鴻燊的效果,當然,既然係好運,同樣的八字只要有命捱到入火地,依然能夠發富,只不過效果無咁大姐,不過咁,當年1921年的年代出世率還未算很高,是不是同時間可以有咁多同八字的人出世也是一大疑問,而且貴格永遠少於一般命格,貴格的出生率少亦不為奇

何鴻燊是澳門的首富,其資產總值在亞洲地區均排行前列。根據福布斯官方網站,2005年他在全球富豪榜中排第151。他在港澳兩地均擁有不少物業,以及營辦不少業務,其範圍包括旅遊、航運、地產、財務、空運等。至2005年,他的淨資產總值達36億美元。

何鴻燊的業務在澳門有以下紀錄:

其總收益達全澳門GDP的三份一
在2003年澳門政府的稅收中,有近三成是來自何屬下的公司
全部旗下公司的員工總數超過一萬人
此外,他在澳門經營賭場多年,六十年代中至2003年更是壟斷式經營積累資本;至今共持有18間賭場,其中1970年6月11日建成的葡京娛樂場及2007年2月11日建成的新葡京娛樂場成為當地最出名的賭場之一。由於他的社會地位使然,曾參與多個社會慈善活動,除香港和澳門外,他也在多個國家投資,包括越南、北韓、菲律賓、葡萄牙等。多年前他曾在菲律賓營運9間賭場,但當時因與當地總統發生衝突而撤銷當地的業務。

1970年6月11日 是庚戍年, 壬午月, 壬戍日. 大運甲午合月柱.
天干金水生身, 地支火極旺, 好似成個大財富被佢吸晒咁.

我有幾個疑問.......佢個命局算唔算專旺?點解專旺行財運會發?專旺格唔係可順不可逆的嗎?請各位指教.......

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明) Empty 回復: 有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明)

發表  sara 周三 11月 26, 2008 3:16 pm

何鴻燊西元: 1921年11月25日23時30分 0.0秒 性別:男性 
地點:hong kong    GMT時差:  480分鐘
東經: 114度 7分33.5秒 北緯:22度25分52.8秒
換日:子正換日
子正是:太陽過天底             
時辰劃分:日過天頂天底平均切分   
     時    日    月    年    大運(實歲)
     柱    柱    柱    柱     5 →   15 戊戌
     :    :    :    :    15 →   25 丁酉
     比         正    正    25 →   35 丙申
     肩         官    印    35 →   46 乙未
     壬    壬    己    辛    46 →   56 甲午
     子    辰    亥    酉    56 →   66 癸巳
      癸  癸乙戊   甲壬    辛   66 →   76 壬辰
      劫  劫傷七   食比    正   76 →   86 辛卯
      財  財官殺   神肩    印   86 →   96 庚寅

86   76   66   56   46   35   25   15   5 
 偏   正   比   劫   食   傷   偏   正   七
 印   印   肩   財   神   官   財   財   殺 
 庚   辛   壬   癸   甲   乙   丙   丁   戊
 寅   卯   辰   巳   午   未   申   酉   戌
戊丙甲   乙 癸乙戊 庚戊丙  己丁 乙丁己 戊壬庚   辛 丁辛戊
七偏食   傷 劫傷七 偏七偏  正正 傷正正 七比偏   正 正正七
殺財神   官 財官殺 印殺財  官財 官財官 殺肩印   印 財印殺

立冬:西元 1921年11月08日 06時45分 29.69秒
大雪:西元 1921年12月07日 23時11分 25.27秒

sara

回頂端 向下

有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明) Empty 回復: 有個關於專旺及假專及從格的問題(完全唔明)

發表  kan0318 周三 11月 26, 2008 9:33 pm

雖然我唔肯定呢一個八字係真定假-------單睇呢一句,我已經無興趣去推斷。 Evil or Very Mad
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周三 11月 26, 2008 10:35 pm

kan0318 寫到:雖然我唔肯定呢一個八字係真定假-------單睇呢一句,我已經無興趣去推斷。 Evil or Very Mad

咁你當佢係真.......解答下啦........kan兄.......... Shocked Shocked Shocked

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 11月 26, 2008 10:45 pm

我完全不覺得會是何生的命格,正官正印,傷食就自然會弱,他是生意人,傷食生財,像嗎?

又,原局沒有財星,他的官位要財去生,這官位才可坐得大,晚年走劫比運,劫剋財,可能嗎?
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周三 11月 26, 2008 11:28 pm

kan0318 寫到:我完全不覺得會是何生的命格,正官正印,傷食就自然會弱,他是生意人,傷食生財,像嗎?

又,原局沒有財星,他的官位要財去生,這官位才可坐得大,晚年走劫比運,劫剋財,可能嗎?

咁如命中無財是否不能做生意?

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 11月 26, 2008 11:30 pm

他本身也有多位太太,命格像嗎?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周三 11月 26, 2008 11:39 pm

kan0318 寫到:他本身也有多位太太,命格像嗎?

係喎.......財為妻..........一言驚醒夢中人<<<唔知係咪咁形容........哈哈哈......thx!

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 11月 26, 2008 11:53 pm

命格高而且運行得長,加上姓名,居住地點,做的工作,都能夠完全配合,唔發都難

看看這句,我隨便在這文章中,抽句出來,都已經覺得唔對路,難為妳還費神去推斷,算吧。

如果妳真的想推斷名人的八字,首先,最低限度要知道他的過往、功蹟,還要有年份,手上要有這些資料,一一對照,才可以知道個大概。但,值得這樣做嗎?我就沒有這種能耐。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周四 11月 27, 2008 12:22 am

kan0318 寫到:命格高而且運行得長,加上姓名,居住地點,做的工作,都能夠完全配合,唔發都難

看看這句,我隨便在這文章中,抽句出來,都已經覺得唔對路,難為妳還費神去推斷,算吧。

如果妳真的想推斷名人的八字,首先,最低限度要知道他的過往、功蹟,還要有年份,手上要有這些資料,一一對照,才可以知道個大概。但,值得這樣做嗎?我就沒有這種能耐。

講真幾想睇下d名人或明星既八字........ Laughing Laughing Laughing

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 11月 27, 2008 12:55 am

咁妳就要買本李居明的大作來睇睇啦,佢曾經在娛樂圈工作,資料應該正確吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章