道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

論驛馬.....

2 posters

向下

論驛馬..... Empty 論驛馬.....

發表  kan0318 周六 3月 07, 2009 10:16 pm

司螢居士與光蓮先生的見解如下,
巳午未生,凡大運走到亥子丑就會驛馬,
亥子丑生,大運走到巳午未亦會驛馬,
傷食代表運動之星,身旺傷食洩身,大運走到傷食也會有驛馬動,
或者原局身弱但有食傷,當運走生扶亦會有驛馬動,

近賢顏昭博的見解如下,
巳寅午戌
申巳酉丑
亥申子辰
寅亥卯未

凡原局、大運、流年,甚至流月,再碰上以上的組合,就會有驛馬動,
例如,原局寅午戌,大運走到巳,即是說,這十年內,會比較多驛馬,

不過,還有一個看法,驛馬主要是看地支,因為地支是有方位,所以逢沖必動,
但至於是凶運的動,還是驛馬動,就要看被沖的是甚麼,如果是日元的主要骨幹,
以及震動了四柱的,就必凶無疑,

假設是這樣
X甲XX
X子寅X

原局有寅木,有子水支持甲木,寅木逢沖,會有驛馬,即申年寅月,又或者是寅年申月,
子水亦如是,凡是子年午月,又或者是午年子月,亦會有驛馬動,
不過,只可以沖動其中一個字,這驛馬才算是動,假設是申運午年,又或是未運申年,
由於生扶全失,這又未必是驛馬動哦。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

論驛馬..... Empty 回復: 論驛馬.....

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 12:42 am

kan0318 寫到:司螢居士與光蓮先生的見解如下,
巳午未生,凡大運走到亥子丑就會驛馬,
亥子丑生,大運走到巳午未亦會驛馬,
傷食代表運動之星,身旺傷食洩身,大運走到傷食也會有驛馬動,
或者原局身弱但有食傷,當運走生扶亦會有驛馬動,

近賢顏昭博的見解如下,
巳寅午戌
申巳酉丑
亥申子辰
寅亥卯未

凡原局、大運、流年,甚至流月,再碰上以上的組合,就會有驛馬動,
例如,原局寅午戌,大運走到巳,即是說,這十年內,會比較多驛馬,

不過,還有一個看法,驛馬主要是看地支,因為地支是有方位,所以逢沖必動,
但至於是凶運的動,還是驛馬動,就要看被沖的是甚麼,如果是日元的主要骨幹,
以及震動了四柱的,就必凶無疑,

假設是這樣
X甲XX
X子寅X

原局有寅木,有子水支持甲木,寅木逢沖,會有驛馬,即申年寅月,又或者是寅年申月,
子水亦如是,凡是子年午月,又或者是午年子月,亦會有驛馬動,
不過,只可以沖動其中一個字,這驛馬才算是動,假設是申運午年,又或是未運申年,
由於生扶全失,這又未必是驛馬動哦。

遲D我都要係自己屋企的驛馬位,擺風水,試下一年,睇work唔work先.
aku8524
aku8524

文章數 : 778
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 8:20 am

擺風水要小心一點才可哦。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 1:38 pm

kan0318 寫到:擺風水要小心一點才可哦。

點解丫.我只是想自己勤力D咋 tongue
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 6:48 pm

驛馬是動態的嘛,如果想勤力D,就要放金在妳的驛馬位?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:16 pm

kan0318 寫到:驛馬是動態的嘛,如果想勤力D,就要放金在妳的驛馬位?

Laughing 我學既又唔係咁WO
只不過係在自己命中驛馬位,加隻馬,頭向門口.
喻意驛馬財動,跑出去搵錢返來.
論驛馬..... IMG_0977

work唔work我都係要試一年.實踐過才能作準. Very Happy
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 11:17 pm

放隻馬就是驛馬?
我不敢想像。 Laughing
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:19 pm

kan0318 寫到:放隻馬就是驛馬?
我不敢想像。 Laughing

所以埋要試下人地講的係埋真架LO Idea
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 11:23 pm

即管試下吧,算多隻公仔吧,妳都好多架餐喎。 Very Happy
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:26 pm

kan0318 寫到:即管試下吧,算多隻公仔吧,妳都好多架餐喎。 Very Happy

不過呢隻豬真係work架.
論驛馬..... IMG_0973

放左之後,上司們都對我好好. Very Happy
天乙貴人,丙丁豬雞位.
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 11:33 pm

估唔到妳有解夢書,武陵出版社的書亦有很多哦,呵呵。
隱約見到有數本老朱書籍....
言歸正傳,應該不關隻豬問題,會否因為有黑色的東西呢?

不過,妳有丙火在,上司應該不會對妳怎樣哦。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:41 pm

kan0318 寫到:估唔到妳有解夢書,武陵出版社的書亦有很多哦,呵呵。
隱約見到有數本老朱書籍....
言歸正傳,應該不關隻豬問題,會否因為有黑色的東西呢?

不過,妳有丙火在,上司應該不會對妳怎樣哦。

舊相.
老朱的書已賣晒啦 哈哈 Laughing
依家個台只有十分一的東西係台面.好簡約.
但隻豬依然在位.
丙在唔會怎樣之餘,仲好好WO.
都未試過咁好的工作環境,勁開心.
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 11:49 pm

咁咪得囉,但是否因為係呢隻豬,我會打一個問號。 Smile Question
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:52 pm

kan0318 寫到:咁咪得囉,但是否因為係呢隻豬,我會打一個問號。 Smile Question

一年了WO.天幹都唔係走印年.算係咁啦.
己亥日我會郁一郁佢. Very Happy
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 3月 11, 2009 11:55 pm

戊子運,大運有戊,助得起日元,算是不錯吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周三 3月 11, 2009 11:58 pm

kan0318 寫到:戊子運,大運有戊,助得起日元,算是不錯吧。

己丑舊有助lo.有唔見我有D咁好的工作環境.
個時周圍多煩人.頭都痛.
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 3月 12, 2009 12:11 am

己丑運,都可以是有助,但不要忘記,己丑需是助力,但同時亦會合寅,卯又剋丑,大家互相殘殺,剋戰不斷。
所以,表面是好的,因為有己土,但暗地裡,在工作上,大家都是妳愚我炸,暗地裡互相對戰。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周四 3月 12, 2009 12:17 am

kan0318 寫到:己丑運,都可以是有助,但不要忘記,己丑需是助力,但同時亦會合寅,卯又剋丑,大家互相殘殺,剋戰不斷。
所以,表面是好的,因為有己土,但暗地裡,在工作上,大家都是妳愚我炸,暗地裡互相對戰。

妳愚我炸 Very Happy Laughing Twisted Evil
爾虞我詐,爆笑中.
今年又係己丑 Sad
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 3月 12, 2009 12:29 am

唉,激死,流年只管當年歲運,
丑年的丑合了子水,力量會減少了許多哦,
不要笑我中文文法喎。 Very Happy
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  aku8524 周四 3月 12, 2009 12:35 am

kan0318 寫到:唉,激死,流年只管當年歲運,
丑年的丑合了子水,力量會減少了許多哦,
不要笑我中文文法喎。 Very Happy

中文文法無問題.
係錯別字者. Twisted Evil
力量減少就好啦.
未月一沖,應該有財. Razz
明天大早,膠豬 pig 啦. Sleep
aku8524
aku8524

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 3月 12, 2009 12:37 am

妳膠我都膠,丑未沖,要到寅年的未月才會沖哦。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章