道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

對算命的應有態度

4 posters

向下

對算命的應有態度 Empty 對算命的應有態度

發表  kan0318 周三 1月 14, 2009 10:28 am

常常有人問我,將來男友是他/她嗎?可賺大錢嗎?將來的子/女有多少個呢?

八字中,它不會告訴你身家有多少,不會知道將來的男/女是甚名誰,更不會知道子/女的數目。

數目,只是一個虛無漂渺的答案,子女方面,頂多只是一個約數,試想想,上一代的子女這麼多,難道一個八字會告訴你這數目嗎?

姻緣更是,在男女雙方中,如果有緣至,的確是可看出,但到底是否如大家所願,就是他/她嗎?這點不敢肯定,但我肯定的告訴你,如果大家的八字中有緣至,機會的確是比較大,但最少限度,你亦要有行動,這機會才會加大,易經有云:吉凶悔吝生乎動,意思是指,如果要知吉凶,也要有行動才可知結果。如果動不也不動,那姻緣會自動飛樸過來嗎?

錢財亦一樣,像我,八字無財,也不會強求,最多是使少一點,搵錢辛苦一點,但都算是有飯開,不會餓死。
同樣,八字財旺的,也要留意,財旺,官殺亦會加強,印星亦會減弱,這就是平衡的道理。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

對算命的應有態度 Empty 回復: 對算命的應有態度

發表  淺水姣龍designprogram 周三 1月 14, 2009 6:54 pm

KAN 兄, 贊成你講法....八字及紫微斗數都不能準備講到數目, 但你近學的六爻及iq兄的大六壬應可以啊....
淺水姣龍designprogram

文章數 : 440
注冊日期 : 2008-12-03

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 1月 14, 2009 7:10 pm

龍兄,那我可就要研究喎.,祿命術,無其不有,需然我不否認有蹟可尋,可能我還未有方法可循吧。
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周三 1月 14, 2009 7:34 pm

kan0318 寫到:龍兄,那我可就要研究喎.,祿命術,無其不有,需然我不否認有蹟可尋,可能我還未有方法可循吧。

好快啦, 你個底咁強, 你快d學會後來指點下我仲好啦....哈哈

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周三 1月 14, 2009 7:42 pm

我今日借左本書, 叫" 隱易千金斷" 裡面巳有講"子息占", "產房醫生的醫道深淺", "預測媒人好壞", "預測聘禮情況", "預測婚姻前景及成敗","占配偶門第, 性格, 容貌,品行,", "佔第3者".....至於占求財, 更詳盡....相信六爻同八字配合, 會加強其準碓度的....

至於講數目, 我睇過幾個case, 奇門可以準備估數目出來, 至於六爻及大六壬, 可能要問下iq 兄

回頂端 向下

發表  kan0318 周三 1月 14, 2009 11:04 pm

龍兄,小弟的底子不是強哦,也後悔這麼遲才學命理,相逢恨晚,但應該會好過孔子一點,因為孔子50歲先學易經,哈哈。
易占初步看來,應該不難,我只是未捉穩重心。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周三 1月 14, 2009 11:56 pm

YES, 同埋有IQ 兄可以交流, 佢功力強啊...

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 1月 15, 2009 12:03 am

IQ兄很忙碌哦,也不好意思打擾他。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周四 1月 15, 2009 12:14 am

kan0318 寫到:IQ兄很忙碌哦,也不好意思打擾他。

係呀, 近來我見他上線都沒有和他論命.....我同佢好好傾, 佢係我偶像來

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 1月 15, 2009 12:20 am

我見佢係D記同人傾"直覺",雙方有點火。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周四 1月 15, 2009 12:45 am

kan0318 寫到:我見佢係D記同人傾"直覺",雙方有點火。

佢近排好似有2單都係咁, 但以前見佢唔係咁....流月對佢有影響? 佢平時好溫文x雅

回頂端 向下

發表  kan0318 周四 1月 15, 2009 1:12 am

應該不是,因為IQ本身比較正義,喜愛把正確的思維方式灌輸給命主,可惜因為命主先入為出,不容易接受新一套,因易產生誤會。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  iq_imbalance 周五 1月 16, 2009 11:39 am

小弟確實係比較忙,番來既時候發現兩位竟然談論小弟,實在受寵若驚。

小弟毫無功力可言,龍兄你讚得小弟太誇張,KAN兄所言既正義感亦談不上,只可以話小弟係諸事八卦。 Very Happy

講起子息問題,據小弟自己所知,若過所有我知道既算命個案都包括的話,算準既機會真係好低,但係當然有D高手係相當曉算既,咁我真係唔知道。有趣既係,有D人俾人批完話你會同姓X名Y肖Z既女人結婚,仲有N個仔女。咁個命主唔信命,可以話我偏偏唔同呢個女人結婚,或偏偏唔生N個,所以命理係無稽之談。我覺得呢個想法本身係FALLACY。如果人地真係咁批,而你真係遇到呢個女人,真係好鍾意佢,你會唔會囉自己既幸福去鬥氣?你又剛剛好有N個細路,你又會唔會鬥氣整死其中一個?

當然,究竟用八字或斗數可以唔可以算到EXACTLY有幾多個仔女,我傾向相信係相當之困難,就算真係可以都應該係絕世高手既秘技。。。我比較傾向覺得如果算命可以算呢樣野算得準,係命師已經將命主既背景(即係社會環境,婚姻狀況等等)考慮在內,而根據命理作出判斷。

奇門同六壬,小弟睇古書好似唔多講話EXACTLY可以有幾多個仔女,相信係現代人有突破;龍兄有例子希望可以分享下。 Smile
iq_imbalance

文章數 : 57
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 1月 16, 2009 12:44 pm

IQ兄,最近我留意李居明的命理書籍,他說,用神煞可以算出有多少個子女,例如:甲1、2乙....等等
這是否屬實,真的未有試過,連羅量也試過用比劫來算出有多少個兄弟姐妹,但都只是大約的,但這方法可放諸四海嗎?
不敢肯定,因為命格中,如果是從格又怎樣?計到嗎?

這就是要考慮的因素,用自己命格看父母、兄弟的運程,這是可行的,但如果還要深入的理解發生何事,還是要有命主的八字才可。

用祿命術來算出姓是甚名誰,地點、數目,其實還有一個考慮因素,假設,中國人問命,問到可否和一個外國人結婚,祿命術可以告訴你英文字嗎?
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  iq_imbalance 周五 1月 16, 2009 2:55 pm

正是。我覺得,正如KAN兄強調,易象必需套入現實先可以有所指;用數學語言,就係其實易理可以俾出一套解,但係如果要唯一解,就要加入條件。

我記得有一位大師寫過(唔好意思,確實唔記得邊位,可能係亭老,或者胡生),一個人有受外人提攜既跡象,古代或者宜家既中國大陸,通常係解受外省人提攜;但係如果係香港人或者台灣人,可以解俾大陸人或者外國人提攜,而後者機會比較高。呢個其實係將社會環境套左落去解釋命理結果。

根據小弟睇過既一D梅花易數占例,係可以從卦中睇出某D人既姓名;即係,既然姓名自己可以用來起卦(輸入),當然亦可以作為占卜結果(輸出),理論上係咁。不過我自己真係唔識得點樣去辨別姓名/文字既五行或者卦象,呢樣SARA阿姨係專家,或者可以請教下佢。但係假設中國文字有五行,有易數,西方文字亦應該有,不過係規則不同而已。當然呢個係假設。

我自己比較多用象所形容既外形之類去辨別一個人,姓名呢D真係唔識。 Shocked

文章數 : 57

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 1月 16, 2009 4:04 pm

名字、文字,是否由易經演化出來,是否可由祿命術中去推測,我還未有定案。
用文字去推測,我認為是觀象的一種,等如睇面相一樣,
用文字的組合折解,再分析這部首是屬於何一類,應該可行。

西方國家都對易經都有很高評價,但如果用西方的文化去了解易經,可能效果會不同。

SARA好多方面都是專家,由其是改名,的確另人佩服 cheers
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周五 1月 16, 2009 4:22 pm

我見過六爻有書講同埋那個邵問春師傅試測過咋.........你對呢個邵師傅有乜評價呀, iq 兄...

回頂端 向下

發表  淺水姣龍designprogram 周五 1月 16, 2009 5:00 pm

iq_imbalance 寫到:正是。我覺得,正如KAN兄強調,易象必需套入現實先可以有所指;用數學語言,就係其實易理可以俾出一套解,但係如果要唯一解,就要加入條件。

我記得有一位大師寫過(唔好意思,確實唔記得邊位,可能係亭老,或者胡生),一個人有受外人提攜既跡象,古代或者宜家既中國大陸,通常係解受外省人提攜;但係如果係香港人或者台灣人,可以解俾大陸人或者外國人提攜,而後者機會比較高。呢個其實係將社會環境套左落去解釋命理結果。

根據小弟睇過既一D梅花易數占例,係可以從卦中睇出某D人既姓名;即係,既然姓名自己可以用來起卦(輸入),當然亦可以作為占卜結果(輸出),理論上係咁。不過我自己真係唔識得點樣去辨別姓名/文字既五行或者卦象,呢樣SARA阿姨係專家,或者可以請教下佢。但係假設中國文字有五行,有易數,西方文字亦應該有,不過係規則不同而已。當然呢個係假設。

我自己比較多用象所形容既外形之類去辨別一個人,姓名呢D真係唔識。 Shocked

iq兄, 我問過一些測字利害的朋友, 問有關從卦中睇出某D人既姓名, 他們的答案都是跟你一樣, 能看到, 但不容易, 要很強的功力..但他說用字義可能比字形更易估出全名

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 1月 16, 2009 6:03 pm

真的利害,隱世高人是有,但不多。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周五 1月 16, 2009 9:39 pm

kan0318 寫到:名字、文字,是否由易經演化出來,是否可由祿命術中去推測,我還未有定案。
用文字去推測,我認為是觀象的一種,等如睇面相一樣,
用文字的組合折解,再分析這部首是屬於何一類,應該可行。

西方國家都對易經都有很高評價,但如果用西方的文化去了解易經,可能效果會不同。

SARA好多方面都是專家,由其是改名,的確另人佩服 cheers

咪比頂高帽我帶......我改名既技術好差........完全唔識分字既意義....... affraid affraid affraid

sara

文章數 : 260

回頂端 向下

發表  kan0318 周五 1月 16, 2009 11:44 pm

最緊要妳識字就得啦,妳真係謙。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章