道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

..................

3 posters

向下

.................. Empty ..................

發表  小新丁 周六 12月 13, 2008 6:30 pm

...................................

小新丁 在 周六 10月 31, 2009 10:01 pm 作了第 1 次修改
小新丁
小新丁

文章數 : 420
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

.................. Empty 回復: ..................

發表  sara 周六 12月 13, 2008 7:41 pm

小新丁 寫到:成日話男女傷食多,就係樣貌秀氣/美麗,

我幫朋友睇八字,好多都係滿盤食傷,

但係點解俾人感覺唔係"樣貌秀氣/美麗"冇咩人鐘意話暗戀(因為男命冇財,女命冇官,何來異性緣?)

雖然令定唔令,就話見仁見智,不過如果真係非常令,大家一眼睇見就會覺得令,

例如:朱鈴鈴,港姐冠軍個d咁,公認係令既,大家都認同既...

我個人覺得八字中睇令,唔好局限係傷食到,唔係多傷食就話係令,其實仲有好多因素可以睇令:
1.遺傅啦

2.男命日元坐傷食/財星,同時八字中有1-2粒財星,最好透天干(財星代表異性緣嘛)
女命日元坐傷食//財星/官星,同時八字中有1-2粒官星.最好透天干(官星代表異性緣嘛)

3.男女命身強,有傷食洩啦,氣行流通啦

4.日柱啦,如男命辛亥,女命壬午等等<---點解?
男辛亥:亥中壬甲,壬水為傷食,甲為財星,財星為餘氣,如果命中有財星透干,有人明戀,亦都有人暗戀!
女壬午:午中丁已,丁為財星,午為官星,官星又為餘氣,如果命中有官星透干,同上!

(以上只供參考,未必準確,個人認為較準確應該係第4項,因為自已驗證過!)
如有錯誤,請大大指出,小弟努力改善 Embarassed

我只知滿盤食傷為人好要面子....... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

sara

文章數 : 260

回頂端 向下

.................. Empty 回復: ..................

發表  小新丁 周六 12月 13, 2008 9:21 pm

唔只要面,愛錢,睇錢好重~ Embarassed
小新丁
小新丁

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 12月 13, 2008 9:45 pm

食傷旺並不一定代表靚仔/女,只代表才華突出,峰芒畢露。

反而天干順生,無論由時到年,或年到時,通常長相都是比較漂亮,我手頭上就有個命例是這樣的。

其次,男命財旺,但最重要是有生扶,男命來說,長相都是比較男生女相,即是孫耀威類型。

女命來說,官殺混雜亦是比較靚女的,但一定要身旺才可,如果身弱,反而會有精神病。

男命來說,官殺重亦是比較有神氣,因為相學來說,官殺強的人,眼神通常較有神。

如果任不起官殺,眼神就會目露凶光,這就不是神氣哦,是有病。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 14, 2008 2:38 am

小新丁 寫到:唔只要面,愛錢,睇錢好重~ Embarassed

乜唔係有食傷同財先計愛錢同睇錢好重架咩........

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周日 12月 14, 2008 9:44 am

如果沒有食傷,日元是合財的話,加上再印弱,就會貪財壞印。

舉例:乙丙辛庚
kan0318
kan0318
Admin

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 14, 2008 10:43 pm

kan0318 寫到:如果沒有食傷,日元是合財的話,加上再印弱,就會貪財壞印。

咁係咪命局愈多財就愈貪錢?

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 12月 15, 2008 12:04 am

sara 寫到:
kan0318 寫到:如果沒有食傷,日元是合財的話,加上再印弱,就會貪財壞印。

貪錢要看心性的哦。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  sara 周一 12月 15, 2008 12:50 am

kan0318 寫到:
sara 寫到:

貪錢要看心性的哦。

舉多d例子來睇下..........0.0

sara

回頂端 向下

發表  kan0318 周一 12月 15, 2008 6:02 pm

待我見到網上有例子就舉來給妳聽吧。
kan0318
kan0318
Admin

回頂端 向下

發表  小新丁 周一 12月 15, 2008 7:09 pm

sara 寫到:
小新丁 寫到:唔只要面,愛錢,睇錢好重~ Embarassed

乜唔係有食傷同財先計愛錢同睇錢好重架咩........

牙...呢個麻,胡生話行食傷生財既人,特別想搵錢,男人就搵女人

我有一例是身弱,傷食佔多數,冇財星...那人就是比較睇錢重的人
小新丁
小新丁

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章