道法自然(Facebook:Fortune Analyzer)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

反吟伏吟

3 posters

向下

反吟伏吟 Empty 反吟伏吟

發表  sara 周六 12月 13, 2008 10:55 am

反吟伏吟......悲泣臨臨.......不傷自己.......也傷他人........

想問下反吟伏吟除流年外.......大運計唔計?如大運係戊子.......四柱中有一柱係戊子........咁算唔算伏吟?

sara

文章數 : 260
注冊日期 : 2008-09-25

回頂端 向下

反吟伏吟 Empty 回復: 反吟伏吟

發表  小新丁 周六 12月 13, 2008 6:01 pm

sara 寫到:反吟伏吟......悲泣臨臨.......不傷自己.......也傷他人........

想問下反吟伏吟除流年外.......大運計唔計?如大運係戊子.......四柱中有一柱係戊子........咁算唔算伏吟?
算,吠吟好似有重覆既意思

等我睇睇書先,有講既 Cool
小新丁
小新丁

文章數 : 420

回頂端 向下

發表  sara 周六 12月 13, 2008 7:25 pm

小新丁 寫到:
sara 寫到:反吟伏吟......悲泣臨臨.......不傷自己.......也傷他人........

算,吠吟好似有重覆既意思

等我睇睇書先,有講既 Cool

唔該晒......

sara

回頂端 向下

發表  小新丁 周六 12月 13, 2008 9:15 pm

伏吟為重現,再現之意,有變遷。另起爐造之徵,不比反吟之災重,反吟為完全破敗,蕩然無存。

不過,唔同柱又唔同意思,加上六神唔同,亦會有唔同意思!

舉個例--反吟
o辛 o甲 庚
o o o申 寅

呢個容易斷左手,筋骨之類既野,或者病痛,因為原局甲坐申,本身危機已存

甲又為財星,破財,父親有事。

以下呢個抄書既:講緊原局
年,月伏吟,有雙附公媽或雙性之現象,父母亦會搬離祖居,

另起爐灶或將祖居重新翻修,且都有同一方向之趨勢,

亦要注意青少年及兒時之身體災凶,祖輩較凋零,祖父母及父母之不利情事

抄至"八字觀象實例詳解"參考下好了...

其實反吟同伏吟,我都好少用,用五行,五合,六合天支沖克黎算已經足夠,差在經驗,

如果要進步,其實好多方法,去下d論壇,睇d高手論命而又準既,從中慢慢鑽研,好容易進步

我睇過一個例子,

咁條友列左八字出來...

a師傅:月柱(唔記得咩六神)為用神,父母有錢,家境不錯!

條友:係牙!

大約係咁啦,其實我有時都睇返kan兄論命,

真係學到野,當然你係用螢派既角度睇,會仲容易睇到Very Happy

希望幫到你啦!
小新丁
小新丁

文章數 : 420

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 12月 13, 2008 9:58 pm

伏吟伏吟,啼淚吟吟,不死自己,也死別人。

很恐怖的一個說法,這說話當初我是看李居明的大作看到的,總知內容是不好的意思。

但,有沒有想過,是甚麼一回事?

原局戊子,大運戊子,要看戊子是是命主的何者,此為第一。

其次,戊子,戊土,它會剋壬水,戊土也會被甲剋,子水,它會沖午火,但也會被未土剋。

原局有戊子的話,以上的情況就會發生。

sara好像有戊土,今個月是甲子月,請問是否有不好事情發生呢?因為錢財或先生?
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  kan0318 周六 12月 13, 2008 10:50 pm

小新丁 寫到:伏吟為重現,再現之意,有變遷。另起爐造之徵,不比反吟之災重,反吟為完全破敗,蕩然無存。

舉個例--反吟
o辛 o甲 庚
o o o申 寅

呢個容易斷左手,筋骨之類既野,或者病痛,因為原局甲坐申,本身危機已存

亦要注意青少年及兒時之身體災凶,祖輩較凋零,祖父母及父母之不利情事

其實反吟同伏吟,我都好少用,用五行,五合,六合天支沖克黎算已經足夠,差在經驗,

如果要進步,其實好多方法,去下d論壇,睇d高手論命而又準既,從中慢慢鑽研,好容易進步

我睇過一個例子,

真係學到野,當然你係用螢派既角度睇,會仲容易睇到Very Happy

希望幫到你啦!

我都是常看胡一鳴的著作,當中亦學到不少論命技巧,其中一點,就是合。

就是地支六合,天干五合。

胡一鳴說,一個命格,通常來說,有合,先看合,再看其他生、剋。

舉例,卯子辰卯,丑來的時候,丑就會跳過卯木而合子水。
kan0318
kan0318
Admin

文章數 : 2914
注冊日期 : 2008-09-24

http://fantasticlife.longluntan.pro

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 14, 2008 2:29 am

小新丁 寫到:伏吟為重現,再現之意,有變遷。另起爐造之徵,不比反吟之災重,反吟為完全破敗,蕩然無存。

舉個例--反吟
o辛 o甲 庚
o o o申 寅

我睇過一個例子,

希望幫到你啦!

本書有無話如時柱犯伏吟會點........... Question Question Question

sara

回頂端 向下

發表  sara 周日 12月 14, 2008 2:30 am

kan0318 寫到:伏吟伏吟,啼淚吟吟,不死自己,也死別人。

很恐怖的一個說法,這說話當初我是看李居明的大作看到的,總知內容是不好的意思。

但,有沒有想過,是甚麼一回事?

原局戊子,大運戊子,要看戊子是是命主的何者,此為第一。

其次,戊子,戊土,它會剋壬水,戊土也會被甲剋,子水,它會沖午火,但也會被未土剋。

原局有戊子的話,以上的情況就會發生。

sara好像有戊土,今個月是甲子月,請問是否有不好事情發生呢?因為錢財或先生?

今個月唔覺有事發生.......我行緊(醜)大運.......子(醜)合化土........^0^

sara

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章